Ontdek historisch Nijmegen, waar de Romeinen al handel dreven

Getty Images

Nijmegen is de oudste stad van Nederland, en in de gloriedagen van het Romeinse Rijk was het al een druk handelscentrum. Op deze plekken in de stad kun je die rijke geschiedenis herbeleven! 

Niet iedereen weet dit, maar Nijmegen is ouder dan welke andere Nederlandse stad dan ook. Onze hoofdstad Amsterdam bijvoorbeeld, is pas gevestigd rond het jaar 1300, terwijl de geschiedenis van Nijmegen helemaal teruggaat naar het begin van onze jaartelling, middenin de tijd van het Romeinse Rijk. Zo'n 2000 jaar dus! Rond het jaar 100 kreeg de stad marktrechten en bloeide 'Noviomagus' (nieuwe markt) zoals Nijmegen destijds heette, uit tot een levendig handelscentrum. Novomagus, Neomagus, Noviomagi, Numaga en Nieumeghen... en uiteindelijk is deze historische stad bekend komen te staan als Nijmegen!

Getty Images

Romeinse scheepvaart

De rivieren rondom Nijmegen waren vroeger belangrijke waterwegen voor de Romeinen. Er voeren zowel handels- als oorlogsschepen. Overblijfselen van vrachtschepen genoeg, maar geen oorlogsboten... Toch kun je je zich een voorstelling maken van hoe het is geweest, want in Millingen is zo'n schip nagebouwd, de Liburna. Een millitair transportschip, het eerste Romeinse zeilschip dat in Europa is gereconstrueerd. Het was een boot van vijf ton, met ruimte voor 8 staande roeiers. Wat moet dat een schouwspel zijn geweest.[ITEMADVERTORIAL]

Dit schip is nu te bewonderen in Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting.  Orientalis, dat in de open lucht is gebouwd, heeft ook een complete Romeinse stadsstraat nagebouwd. Zo is het bijna alsof je tussen de Romeinen kunt lopen. Hoe zag hun leven eruit? Je vindt er huizen uit de Egyptische, Griekse en Romeinse cultuur Je kunt over de stadspoort Via Aquaductus lopen, langs de herberg, een schoollokaal en huis met binnenplaats en bovenverdieping. Zo moet het er 2000 jaar geleden ongeveer hebben uitgezien, in de 'Gouden eeuw' van het Romeinse Rijk, toen de Romeinse keizer Caesar Nerva Traianus over Europa heerste. Aangevuld met een rondleiding, kookworkshop en diverse activiteiten en tentoonstellingen, is dit een gegarandeerd een heerlijk dagje uit.

De Loden Lady en het Valkhof museum

De Burchtstraat is is één van de winkelstraten in het centrum van Nijmegen. Kijk je omlaag ter hoogte van de C&A, dan zie je een metalen plaat in het wegdek liggen. Daarop zie je een skelet, afkomstig van een 4e eeuwse dame. Op deze plek is ze begraven in een loden grafkist, wat haar de naam 'Loden Lady' opleverde. De kist van deze dame van stand was gevuld met dure geschenken: glazen flesjes met geparfumeerde olie, make-up uit de Romeinse tijd. In het vlakbij gelegen Valkhof museum kun je deze schatten nu bewonderen. Daar is ook een reconstructie te zien van het gezicht van deze dame.

In Museum het Valkhof vind je nog veel meer bijzonders. Sommige van grootste Romeinse schatten die door de jaren heen zijn opgegraven in Nederland, hebben hier een thuis gevonden. Maarliefst vier eeuwen lang was Nijmegen de belangrijkste vestigingsplaats van de Romeinen, hier aan de buitengrenzen van hun massale rijk. We weten inmiddels wel iets over hoe militairen en burgers uit die tijd hebben geleefd. Een hoogtepunt is de kalkstenen godenpijler uit het begin van de jaartelling, de gezichtshelmen uit de eerste eeuw en versierde gebruiksvoorwerpen uit Romeinse graven van de eerste tot de vierde eeuw. Maar ook van buiten Nijmegen zijn er kostbare historische artefacten in het museum ondergebracht, zoals het bronzen hoofd van keizer Caesar Nerva Traianus, een bronzen schildknop en een zilveren drinkbeker. Ongelofelijk en duizelingwekkend om te beseffen dat die voorwerpen al 2000 jaar oud zijn.

Wandelen en wijn proeven in Groesbeek

Al die geschiedenis is natuurlijk razend interessant, maar misschien ben je na een dagje cultuur toe aan een goed glas wijn. Dat kan! In het nabijgelegen Groesbeek van het Rijk van Nijmegen komt de wijn zowat uit de kraan. Sinds 2001 openden er 7 wijngaarden en groeien er op ruim 20 hectare druivenranken. Deze wijnen zijn regelmatig bekroond op een wijnconcours. Een lekker glaasje rood, wit of rosé? Even langs Groesbeek, hét wijndorp van Nederland.

Getty Images

Je waant je zowat in Zuid-Frankrijk tijdens een wandeling door een met wijnranken begroeid glooiend heuvellandschap. Maar een lange auto- of treinreis is niet meer nodig! Tijdens een weekendje Groesbeek kun je deze wandeling van 8,5 kilometer maken langs de verschillende wijngaarden. En onderweg alvast nadenken over welke wijn je straks gaat proeven...

Wijnhoeve de Colonjes is een biologisch wijngaard waar 10 verschillende druivenrassen worden verbouwd, verdeeld over 13 hectare lössbodem. De hoeve produceert kwalitatief hoogwaardige witte wijn, rosé, mousserende wijnen en rode wijn. Bij de hoeve ligt ook het Nederlands Wijnbouwcentrum. Elke zaterdag- en zondagmiddag ben je hier van harte welkom voor een proeverij met drie unieke Groesbeekse wijnen. Santé!

Bron: Visit Nijmegen

Auteur