3 manieren om uw overwaarde te verzilveren en in uw woning te blijven wonen

Wilt u het eigen huis verkopen of verkopen en terug huren? Er zijn verschillende mogelijkheden om uw overwaarde in uw huis te verzilveren. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door:

1. Extra hypotheek
U kunt misschien een extra hypotheek op uw woning afsluiten. Het bedrag dat u maximaal kunt lenen, is onder andere afhankelijk van de waarde van uw woning en uw (pensioen)inkomen. Voor een hypotheek betaalt u advieskosten en moet u een taxatierapport laten opstellen. Ook is het mogelijk dat u notariskosten moet betalen. Als u voldoende overwaarde heeft, zijn er bij de Rabobank vanaf uw AOW-leeftijd ook nog andere mogelijkheden.

2. Persoonlijke lening
Heeft u een relatief klein bedrag nodig, dan kan een persoonlijke lening een goed alternatief zijn voor een tweede hypotheek. Er worden geen kosten gerekend bij het afsluiten van de lening. Let wel op de verschillen in rentetarieven tussen verschillende aanbieders. Bij een persoonlijke lening heeft u de woning niet als onderpand nodig. Daarom rekenen banken en financiers voor deze leningen een hogere rente dan bij een woninghypotheek, waar de woning wel onderpand is. Het risico dat u niet kunt aflossen en de bank nergens op kan terugvallen, ligt immers bij de bank. Ook hierbij wordt gekeken naar de hoogte van het (pensioen)inkomen. Vaak is het risico van overlijden niet afgedekt bij een persoonlijke lening, waardoor de schuld in de erfenis valt. Daarom wordt dit product meestal niet aangeboden aan mensen die ouder zijn dan 70 jaar.

3. Overwaardeplan
Het overwaardeplan kan eveneens een alternatief zijn voor huiseigenaren met een laag inkomen. De bank of financier leent een deel van de overwaarde van het huis om uw inkomen aan te vullen. Bijvoorbeeld om de woonlasten te kunnen blijven betalen. Het verschil met een reguliere hypotheek is dat er niet naar uw (pensioen)inkomen wordt gekeken. De rente over de lening wordt opgeteld bij de uitstaande schuld. De schuld wordt dus steeds groter. Deze rente is vergelijkbaar met de normale hypotheekrente en daarmee lager dan de rente voor een persoonlijke lening. De rente is niet aftrekbaar bij de fiscus. De maandlasten blijven gedurende de looptijd wel gelijk, behalve bij een tussentijdse rentewijziging. U lost de lening pas af bij verkoop van de woning. Het bedrag van de overwaardeplan mag niet al te hoog oplopen ten opzichte van de woningwaarde. Door het aanhouden van deze marge wordt voorkomen dat u de woning snel moet verkopen als de woningprijzen dalen of de rente stijgt. Mocht uw woningwaarde dalen of de rente stijgen, dan moet u wellicht nieuwe afspraken maken over het opeten van uw woning. In sommige gevallen kan het dan verstandig zijn de woning te verkopen.