AOW-ers kiezen massaal voor lagere hypotheeklasten

De boodschappen worden duurder en energietarieven stijgen. Gelukkig kunnen nog altijd veel huishoudens besparen op hun maandelijkse hypotheeklasten.

Afgelopen jaar sloten maar liefst 51.600 AOW-ers hun hypotheek over, een groei van 36,4% ten opzichte van het jaar ervoor. Het merendeel (57,3%) koos daarbij voor een volledig aflossingsvrije hypotheek. Hieruit kunnen we opmaken dat kosten besparen en lagere maandlasten belangrijke redenen zijn voor AOW-ers om  naar de hypotheek te kijken. We blijven immers echte Nederlanders... 

En dat is maar goed ook, want niemand is graag een dief van zijn of haar portemonnee. Onderstaand geven we 4 opties hoe u kunt besparen op de maandelijks terugkerende hypotheeklasten. 

Optie 1: Hypotheek oversluiten tegen een lagere rente 

De hypotheekrentes zijn nog steeds historisch laag, al lopen ze nu wat op. De kans is dus groot dat u uw hypotheek over kunt sluiten tegen een lagere rente. Hierdoor zullen uw maandlasten van bijvoorbeeld €1.000,- dalen naar €750,-. Jaarlijks levert dit dan een besparing van €3.000,- op. Hou er wel rekening mee dat u oversluitkosten moet betalen en als uw rentevastperiode nog niet is afgelopen betaalt u ook een boete. Daarom is het altijd belangrijk om te bereken of de kosten worden terugverdiend. Mocht dit niet zo zijn, dan is er altijd nog optie 2.  

Bereken hier of oversluiten voor u voordelig is.

Optie 2: Hypotheek behouden en kiezen voor rentemiddeling 

Rentemiddeling houdt in dat u bij uw huidige geldverstrekker blijft en de rentevastperiode openbreekt. Uw nieuwe rente is het gemiddelde van uw huidige rente en de actuele rente. Hierbij inbegrepen zit de boeterente en een opslag voor het wijzigen van de rente. Deze kosten worden wel verdeeld over het maandbedrag waardoor u dit niet in een keer hoef te betalen. Let op: niet elke bank biedt rentemiddeling aan.

Ontdek of rentemiddeling voor u interessant is.

Optie 3: Lineaire hypotheek omzetten naar andere aflosvorm 

Bij een lineaire hypotheek betaalt u in de eerste jaren het meest, tegen het eind van de looptijd wordt het maandbedrag steeds lager. Mocht u voor die tijd lagere maandlasten willen, dan is het ook mogelijk om de lineaire hypotheek om te zetten naar een annuïtaire hypotheek. Zit u tegen het einde van de looptijd van de hypotheek, dan zal het verschil niet zo groot zijn. In dit geval kunnen de maandlasten omlaag door te kiezen voor optie 4. 

Van hypotheekvorm veranderen kunt hier.

Optie 4: De hypotheek (deels) aflossingsvrij maken 

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen de rente en lost u niets af. Hierdoor zijn de maandlasten flink lager dan bij andere hypotheekvormen. Om de risico’s te beperken mag maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij gefinancierd worden. Zo is de kans kleiner dat er onderwaarde is bij verkoop van de woning. Door de stijgende huizenprijzen kunt u vaak meer aflossingsvrij lenen dan voorheen. Een aflossingsvrije hypotheek is vooral een gunstige manier om kosten te besparen, wanneer het financieel niet meer van belang is om af te lossen. Bijvoorbeeld wanneer u veel overwaarde op de woning heeft. 

Bereken hier uw mogelijkheden voor een (nieuwe) aflossingsvrije hypotheek.