Duizenden vragen betaalpauze hypotheek aan

Duizenden consumenten willen een betaalpauze van hun banken nu ze door de coronacrisis in financiële moeilijkheden komen. Dat meldt het programma Meldpunt van MAX.

Op de website geeft het tv-programma tips voor iedereen die uitstel aan wil vragen. Sommige banken bieden daarvoor -onder voorwaarden- de mogelijkheid.

Eerder waarschuwde het Nibud al voor de financiële gevolgen die deze crisis kan hebben en raadt iedereen aan zich daar zo goed mogelijk op voor te bereiden.

De aanvragers van uitstel zijn nu vooral huishoudens en alleenstaanden die door de corona-uitbraak veel minder inkomsten hebben. Ze zijn hun baan kwijt of ze kunnen of mogen als werknemer minder uren werken. Ook gaat het om veel zelfstandigen die door de coronacrisis minder werk of opdrachten hebben. De huishoudens hopen met het tijdelijk opschorten van betaalverplichtingen wat financiële lucht te krijgen.

De Rabobank heeft tot nu toe zo'n 2000 verzoeken gehad voor uitstel van hypotheekaflossing, aldus Meldpunt. Bij De Volksbank, het bedrijf achter SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen, hebben zich al circa duizend klanten gemeld voor een 'coronapauze'. ABN Amro krijgt 'duizenden' aanvragen voor betaalpauzes. ING noemt geen aantallen, maar ook deze bank ziet het aantal klanten met financiële problemen stijgen.

Betaalpauze soms al mogelijk

Volgens de Consumentenbond zijn er tientallen banken en hypotheekverstrekkers die de mogelijkheid van een coronapauze voor de hypotheek aanbieden. In de meeste gevallen kunnen mensen dan in elk geval drie maanden lang hun hypotheekbetalingen stopzetten.
De Consumentenbond en ook de hypotheekverstrekkers benadrukken dat klanten op een later moment alsnog de niet betaalde maandlasten moeten inhalen. Het tijdelijk niet betalen van hypotheekrente kan ook leiden tot een hogere belastingaanslag of minder belastingteruggave.