Een vergissing van de bank in uw voordeel

Hypotheekrente
Getty Images

Door een fout van de bank in een ondertekende offerte zijn de maandlasten van een lening veertig euro te laag uitgevallen. De bank probeert het hogere, correcte bedrag af te schrijven. Dat mag niet. De vergissing van de bank is in het voordeel van de klant.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een echtpaar wil een hypotheek afsluiten bij de Rabobank voor ruim een half miljoen euro. De bank berekent de bruto maandlasten op €1329 aan rente en aflossing en zet dit in de offerte. Het echtpaar ondertekent de offerte en stuurt hem terug.

De bank schrijft vervolgens maandelijks 1369,70 euro van de bankrekening af, omdat er bij de berekening een vergissing is gemaakt. Het echtpaar is het daar niet mee eens. Zij hebben getekend voor 1329 euro en eisen dat de bank dit ook afschrijft. Aangezien de rente twintig jaar vaststaat, gaat het om een totaalbedrag van 9600 euro.

Indicatief bedrag

Bij de Geschillencommissie stelt de bank dat er bij het bedrag van 1329 de nodige voorbehouden zijn gemaakt. Het is een indicatief bedrag en bovendien staat in de bijlage wel het correcte bedrag vermeld. De Geschillencommissie is het daar niet mee eens. De bank heeft een voorbehoud gemaakt voor afrondingsverschillen. Veertig euro is geen afrondingsfout, maar aanzienlijk meer en bovendien heeft de bank zelf verklaard dat het verschil door een systeemfout komt. De klant mag dus vertrouwen op de juistheid van het bedrag van 1329 euro en de bank mag geen hoger bedrag afschrijven.

Bron: Kifid

Auteur