Geld lenen wordt snel duurder

De rente voor persoonlijke leningen blijven hard stijgen. Twaalf banken hebben dit jaar al vijftien renteverhogingen doorgevoerd. Bij een persoonlijke lening van tienduizend euro en een looptijd van zestig maanden steeg de rente dit jaar van 5,78 procent naar 6,08 procent.

Dit meldt vergelijkingssite Geld.nl. De oorzaak van de hogere leenrentes zijn de hogere kapitaalmarktrentes. Begin januari was de 10-jaars rente 0,00 procent. Nu is dat 1,39 procent. Banken moet dus meer rente betalen om kapitaal aan te trekken en berekenen dat door aan de klanten.
Ook de hypotheekrentes zijn omhoog gegaan door de stijgende kapitaalmarktrente. De laagste hypotheekrentes zijn sinds het begin van dit jaar ongeveer drie keer zo hoog geworden. Bij een rentevaste periode van tien jaar steeg de rente van 0,89 procent naar 2,60 procent nu. Bij twintig jaar vast steeg de rente van 1,20 procent naar 2,88 procent.
Naar verwachting zal de kapitaalmarktrente blijven stijgen, gevolgd door de hypotheekrente en leenrente. Doorgaans reageren hypotheekrentes sneller op stijgende kapitaalmarktrentes dan leenrentes.

 

bron: Geld.nl