Gewijzigde hypotheeknormen voor AOW-gerechtigden in 2024

Gerechtigden
Getty Images

De hypotheeknormen worden in 2024 aanzienlijk gewijzigd. Voor de meeste huishoudens daalt de leencapaciteit, maar bepaalde groepen kunnen juist meer lenen, zoals alleenstaanden.

Zonder inkomensstijging daalt de leencapaciteit

Volgend jaar worden de hypotheeknormen strenger vanwege de hoge inflatie. Het Nibud, dat de regering jaarlijks adviseert over de hypotheeknormen, heeft geconcludeerd dat door de stijgende prijzen er minder ruimte is voor woonlasten.

Toch gaan veel werkenden er volgend jaar op vooruit. Wanneer namelijk rekening wordt gehouden met de gemiddelde verwachte loonstijging van 5,2%, kun je volgend jaar tot €10.000,- meer hypotheek krijgen.

Voor AOW-gerechtigden bestaan aparte hypotheeknormen. Ook voor deze groep daalt in 2024 de leencapaciteit. Maar omdat de AOW stijgt en er rekening wordt gehouden met een indexering van de aanvullende pensioenen met 2,1%, kunnen veel AOW-gerechtigden volgend jaar meer hypotheek krijgen.

Let op: niet iedereen gaat er volgend jaar met het inkomen op vooruit en ook niet meteen op 1 januari. Met name koppels kunnen dan volgend jaar fors minder lenen.

Het kan daarom voordelig zijn om dit jaar nog je hypotheek te regelen obv de huidige normen. Start hier jouw hypotheekaanvraag voor de beste voorwaarden >>>.

Meer hypotheek voor alleenstaanden en bij een gunstig energielabel

De verkrapping van de hypotheeknormen in 2024 heeft minder impact op alleenstaanden. Zij mogen volgend jaar namelijk standaard €16.000,- aan hun maximale hypotheek toevoegen. Hierdoor kunnen de meeste alleenstaanden volgend jaar iets meer lenen.

Een andere in het oog springende wijziging, is de rol van het energielabel in hypotheeknormen. Koop je volgend jaar een duurzame woning, dan mag je meer lenen. Afhankelijk van het energielabel mag je de volgende bedragen bij de maximale hypotheek optellen.

     Energielabel C, D: € 5.000,-

     Energielabel A, B: € 10.000,-

     Energielabel A+ tot en met A++: € 20.000,-

     Energielabel A+++: € 30.000,-

     Energielabel A++++ zonder energieprestatiegarantie: € 40.000,-

     Energielabel A++++ met energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar: € 50.000,-.

Dit betekent waarschijnlijk ook dat de prijsverschillen tussen duurzame en niet duurzame woningen toeneemt. Nu al worden woningen met een gunstig energielabel sneller en tegen een betere prijs verkocht.

Gelukkig is in de nieuwe normen ook gedacht aan (toekomstige) huiseigenaren die de woning willen verduurzamen. Zij kunnen volgend jaar extra lenen voor energiebesparende maatregelen.

     Geen energielabel: € 10.000,-

     Energielabel E, F, G: € 20.000,-

     Energielabel C, D: € 15.000,-

     Energielabel A, B en zuiniger: € 10.000,-

Wil jij jouw woning (verder) verduurzamen? Bereken hier jouw verduurzamingshypotheek >>>

Stijging NHG-grens biedt meer mogelijkheden

Per 1 januari 2024 wordt de NHG-grens verhoogd naar €435.000,- (of €461.100,- indien energiebesparende maatregelen worden getroffen), waardoor meer mensen in aanmerking komen voor de voordelen van NHG, zoals korting op de hypotheekrente en uitgebreidere mogelijkheden voor senioren

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe woning, een verbouwing overweegt of de overwaarde van je huis wilt benutten, wij hebben een geschikte hypotheekoplossing voor elke situatie. Ontdek vrijblijvend wat er mogelijk is voor jou >>