Goed energielabel krijgt lagere prioriteit

Energielabel
Getty Images

Twee op de drie huizenzoekers is van mening dat er te weinig aanbod is in de prijsklasse waarin ze zoeken. Om toch een geschikte woning te vinden, zijn deze zoekers bereid vergaande concessies te doen. Een van de eerste wensen die sneuvelt is een goed energielabel.

Dat blijkt uit een onderzoek van De Hypotheker. Hierbij speelt mogelijk mee dat huizen met een goed energielabel populair zijn vanwege de lagere maandelijkse energiekosten. Als gevolg van die populariteit wordt op deze huizen flink overboden. Daarnaast hangt de waardeontwikkeling van een woning sterk af van het energielabel. Concessies doen aan het energielabel heeft wel een keerzijde, waarschuwt De Hypotheker. De keuze voor een woning met een lager label kan uiteindelijk leiden tot extra kosten voor het eventueel verduurzamen en door hogere energielasten. 

Huizenzoekers doen niet alleen concessie met het energielabel. Zoekers zijn ook bereid naar huizen te kijken buiten de voorkeursregio. Ook leveren mensen in op het uiterlijk en de indeling van de woning. Vier van de tien woningzoekers is bereid kleiner te gaan wonen dan aanvankelijk gewenst.

Auteur