Goedkoop lenen voor een verbouwing

Er staat een pot van €300 miljoen – de Energie-bespaarlening – klaar om relatief goedkoop geld te lenen voor verduurzaming van uw woning. Opmerkelijk genoeg wordt er nauwelijks gebruik van gemaakt.

Isoleren heeft niet alleen financiële voordelen, zoals een lagere energierekening. U wint er ook bij aan behaaglijkheid thuis. Het leefklimaat wordt prettiger, er zit minder vocht in huis, tocht wordt aangepakt, evenals geluidshinder. Niet alleen binnen de woning, maar ook aan de buitenkant kan geïsoleerd worden. Denk aan dubbel of drievoudig glas, gevelisola­tie, spouwmuren, vloerisolatie, het inpakken van het dak tegen warmteverlies of een zonneboiler op het dak. Ook isolerende deuren, hoogrendementsglas of gevelpanelen zijn een mogelijkheid.

Voordelige tarieven

Het speciaal opgerichte Nationaal Energiebespaarfonds startte dit jaar met €300 miljoen. Het kabinet heeft er €75 miljoen in gestopt, de Rabobank €175 miljoen en de ASN Bank nog eens €50 miljoen.

De Energiebespaarlening is voor particuliere eigenaren van bestaande huizen en appartementen. Verenigingen van eigenaren vallen helaas grotendeels buiten de boot. Het geleende geld moet besteed worden aan energiebesparende maatregelen in of aan het huis. Momenteel vallen twintig duurzame maatregelen onder de lening, maar er komen nog meer bij.

De rente op deze Energiebespaarlening lag de afgelopen tijd tussen de 3,4 en 3,8 procent per jaar. Ondanks deze voordelige tarieven is er weinig gebruikgemaakt van de regeling. Op www.ikinvesteerslim.nl vindt u de voorwaarden en rentetarieven. De rente staat vast voor de hele periode van zeven of tien jaar. Er komt nog wel 2 procent afsluitprovisie bovenop.

De Energiebespaarlening is geen rechtstreekse subsidie. Uw voordeel is dat de rente relatief laag is. De lening is in veel gevallen goedkoper dan het verhogen van de hypotheek.

Doe het zelf?

Wie een specialist inhuurt voor maatwerkadvies over energiebesparing, mag deze kosten financieren uit de lening. Het is niet heel ingewikkeld zelf uw plan te trekken.Jammer is wel dat doe-het-zelvers geen lening krijgen. Het werk moet beslist worden uitgevoerd door een aannemer of een installateur. De overheid wil werk verschaffen aan de noodlijdende bouwbranche. Het is natuurlijk aan u welke installateur of aannemer u kiest.

Aanvragen

Via www.ikinvesteerslim.nl kunt u een Energiebespaarlening aanvragen van minimaal €2500 tot maximaal €25.000. Leningen ­onder de €5000 lost u in zeven jaar af. Bij hogere bedragen wordt daar tien jaar voor uitgetrokken. Het is een jaar-annuïteitenlening, dus u lost maandelijks af. Een voordeel is overigens dat u onbeperkt boetevrij mag aflossen. Soms is de rente bovendien aftrekbaar in box 1 van de Inkomstenbelasting.

Iedereen kan de lening aanvragen, dit geldt dus ook voor mensen met een hoger inkomen en een dure woning. Wel wordt getoetst of het aangaan van deze energie­vriendelijke schuld past binnen uw leencapaciteit.

Voordelen

Het is belangrijk voordat u een lening aanvraagt een plan op te stellen. Een bespaarplan wel te verstaan, waarin u uitrekent welke ingrepen voor uw woning het interessantst zijn. In de praktijk blijken vloerisolatie en spouwmuren niet alleen relatief betaalbaar, maar ook direct besparend te zijn.

Dakisolatie begint eveneens meteen in uw voordeel te werken. Een zonneboiler is daarentegen wel leuk voor het milieu, maar u wint er niet meteen de lotto mee. Op advieswebsites zoals Verbeteruwhuis.nl kunt u een bespaarplan opstellen. Wie zijn huis nog dit jaar laat isoleren, profiteert van het tijdelijk verlaagde btw-tarief op de arbeidskosten voor energiebesparing. Dat stijgt in 2015 weer van 6 naar 21 procent.

Theo Buijs: “De rente is bijna de helft lager”

Theo Buijs (69, zie foto vorige pagina) is gepensioneerd financieel troubleshooter in de ziekenhuiswereld, dus rekensommetjes gaan hem goed af. “Eerst wilden wij voor de gevelrenovatie de hypotheek op ons huis verhogen. Maar Achmea deed daar heel moeilijk over. Wij moesten allerlei hoge kosten maken, voor een hertaxatie van de woning, voor het oversluiten van de hypotheek en voor de notaris. Dat kwam neer op €4000 extra kosten. Weggegooid geld. De bank vroeg bovendien 7 procent rente. Nu betalen wij maar 3,8 procent voor de Energiebespaarlening. Wij lossen in tien jaar af. Da’s mooi besparen.”

De familie Buijs heeft bijna €16.000 geleend voor de renovatie. Voor dat geld krijgt de achtergevel drievoudig geïsoleerd glas, Rockwool-isolatiewol tussen de muren en kunststof kozijnen en deuren. “De offerte viel een paar duizend euro duurder uit dan die van anderen, maar de kwaliteit overtuigde ons. Wat wel tegenviel: de hoeveelheid papierwerk die eraan te pas kwam. We moesten allerlei formulieren invullen en kopieën opsturen van paspoort, pensioenoverzicht, salarisstrook, lijfrentepolissen en ga zo maar door.

Bovendien moest ik dat allemaal digitaal via e-mail aanleveren. Ik ben van de oude stempel en heb geen scanner, dus ik heb alles met de hand opgeschreven en zo, hoppatee, in een heel dikke envelop naar ze opgestuurd. Dat bleek dus ook te kunnen.”

Uiteindelijk duurde het drie maanden voor de lening in kannen en kruiken was. Vervolgens kwamen specialisten nog de gevel opmeten. De renovatie zelf vergde drie dagen. Even dreigde er nog een kink in de kabel: “Ik wilde blauwe kozijnen, mijn vrouw ging voor wit. Aan de keukentafel sloten we op zijn Hollands een compromis; nu wordt het dus antracietgrijs. Met een houtnerfprint.”

Top 6 besparingen

  1. Spouwmuurisolatie, de kosten laten zich in 4 jaar terugverdienen.
  2. Het isoleren van een schuin dak, in 9 jaar.
  3. Vloerisolatie, in 9 jaar.
  4. Een hoogrendements-ketel, in 10 jaar.
  5. Dubbel glas, in 13 jaar.
  6. Een zonneboiler, in 30 jaar.
    NB: Spouwmuurisolatie scoort vooral hoog bij woningen van voor 1975, toen de spouw nog alleen met lucht was gevuld. Tussen 1976 en 1988 kregen de meeste huizen een vorm van isolatie in de spouw, maar na-isolatie kan hier toch voordelig uitpakken. Huizen van voor 1920 kennen vaak enkelsteensmuren. Daar valt alleen met gevelplaten iets te winnen.

Zonnepanelen?

Voor zonnepanelen geldt: maximaal de helft van de lening mag eraan worden besteed. Dus als u voor €5000 aan panelen laat leggen, moet u daarnaast voor €5000 aan andere maatregelen laten uitvoeren. Voor zonne-energie bestaan wel andere groene leningen bij banken, zoals Green Loans (www.greenloans.nl) van ABN Amro. Met een looptijd van ­vijftien jaar kosten die 5,5 tot 6,5 procent aan rente per jaar.

De rijkssubsidies voor zonnepanelen zijn vorig jaar afgeschaft, maar het loont de moeite op te letten: er bestaan nog enkele lokale subsidies en regelingen. Bovendien kennen 185 van de 400 gemeenten een lokale Duurzaamheidslening, die soms zelfs voordeliger is dan de Energiebespaarlening. De voorwaarden verschillen, maar in de meeste gevallen kan bij de gemeente maximaal €25.000 geleend worden; de maximale looptijd is hier vaak vijftien jaar. Op www.energiesubsidiewijzer.nl staat een overzicht van
lokale regelingen.

Vergelijk aanbieders en bespaar energie! Kijk op www.geldenrecht.nl/energie

Bron(nen):