Hoekstra: 'Te veel mensen met betalingsachterstanden'

Minister Wopke Hoekstra van Financiën vindt dat te veel mensen spullen online op afbetaling kopen. Het aantal Nederlanders dat daardoor een betalingsachterstand heeft is volgens Hoekstra 'onacceptabel hoog'.

Mensen die zich in de schulden werken door via internet op afbetaling spullen te kopen, moeten volgens de minister beschermd worden. Hoekstra geeft webwinkels een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Daarna gaat hij zelf ingrijpen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe de webwinkels er in de praktijk voor moeten zorgen dat minder mensen met geleend geld kopen, is niet duidelijk.

"Vaak gaat het om mensen die al problematische schulden hebben", zegt Hoekstra in de Telegraaf. "Die dreigen door deze kredieten van de regen in de drup te raken."

Schulden Nederlanders vallen mee

Uit het jaarlijkse European Consumer Payment Report bleek eind vorig jaar dat Nederlanders weliswaar een hoge hypotheekschuld hebben, maar dat het verder relatief goed gaat op het gebied van schulden. Minder dan één op de zes Nederlanders heeft de afgelopen zes maanden geld geleend, of zijn creditcardlimiet bereikt, om rekeningen te kunnen betalen. Dat is het laagste percentage van heel Europa.

Bron: Telegraaf