Is dit een goede manier om overwaarde uit het huis te halen

Kent u de Nationale Huizenmaatschappij? Wij willen daar ons huis verkopen en terug huren zodat wij het groot onderhoud uit handen kunnen geven. Is dit een goede oplossing?
Je huis verkopen en terug huren: er zijn meer bedrijven die deze mogelijkheid bieden. Enkele namen die we tegenkomen zijn": Mijnpandverkopen.nl, Huizeninkoop.nl en de Vastgoedmaatschappij. Binnenkort gaat we hier in een artikel in Plus Magazine dieper op in.
Het feit dat er weer veel van dit soort partijen actief zijn, betekent dat het goed gaat met de huizenmarkt. Een jaar of 12 geleden zat de huizenmarkt in een dal en toen bestond deze mogelijkheid niet of nauwelijks.
Er zijn verschillen tussen deze aanbieders, maar als je je huis verkoopt en wil terug huren, krijg je doorgaans maar 80 procent van de taxatiewaarde. Het verschil met verkoop op de vrijemarkt kan nog wel wat hoger uitpakken.
Dat geld ben je dus al kwijt, hoewel er natuurlijk nog wel een hoog bedrag binnenkomt. Maar van dat bedrag ga je huur betalen. Die ligt vaak rond de 5 procent per jaar van de verkoopsom. Als je 300.000 voor je huis krijgt, is dat dus 15.000 euro per jaar. Je kunt zeggen dat je je huis met die huur in 20 jaar opnieuw betaalt. Daarnaast moet je over het bedrag dat je op je spaarrekening krijgt, ook nog eens vermogensheffing betalen. Het verkregen kapitaal gaat dus snel slinken.
Daarbij komt dat er heel veel zaken goed geregeld moeten worden. Wat gebeurt er met het huis als een van de partners overlijdt? Is de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, of is er een termijn aan gebonden. En….wat vinden de kinderen, als die er zijn, van een dergelijke constructie? Zij zien toch een stuk van de erfenis in rook opgaan. Natuurlijk: ouders hoeven bij elke uitgave niet te denken aan de spaarpot van de kinderen. Integendeel zou ik zeggen. Maar overleg kan teleurstellingen voorkomen.
Terug naar uw vraag: is dit een goede oplossing? Het is in elk geval een mogelijkheid om véél waarde 'uit stenen te halen' én er toch te blijven wonen. Op dat voordeel wijst de Consumentenbond ook. Er hangt wel een prijskaartje aan én er zijn alternatieven, zoals het aanpassen (of afsluiten) van een hypotheek om zo een deel van de overwaarde te benutten.
Wat het beste bij u past hangt sterk af van persoonlijke voorkeuren.
Heeft u een vraag voor de rubriek Geldkwesties in Plus Magazine?
E-mail naar: geldenrecht@plusmagazine.nl
Vergeet niet uw naam en leeftijd vermelden. Een deel van de vragen leggen we voor aan een panel van deskundigen, dat onder meer bestaat uit een notaris, AOW-, belasting- en pensioenexperts en deskundigen die meer weten over consumentenrecht.