Huizenkopers overbieden steeds vaker

Getty Images

Steeds meer huizen worden ver boven de vraagprijs verkocht.

Vooral in de Randstad, maar ook in Eindhoven en Groningen is er een groot tekort aan nieuw huizenaanbod. Daardoor voelen kopers zich gedwongen meer te bieden dan de vraagprijs. Vooral in de grote steden is overbieden vaak de enige manier om kans te maken op een woning.

Uit een landelijke peiling van De Hypotheker blijkt dat bij twintig procent van de vestigingen klanten soms meer bieden dan de vraagprijs. Bij de helft van de vestigingen moeten klanten regelmatig overbieden en bij ruim een kwart van de vestigingen is dat meestal tot altijd noodzakelijk. Vooral in de grote steden is dat het geval.

Eigen geld

Sinds 1 januari 2018 mag de hypotheek maximaal 100 procent van de getaxeerde woningwaarde bedragen. Dat is ook het geval als een koper op basis van het inkomen een hoger bedrag zou kunnen lenen. Huizenkopers die meer bieden, moeten dit verschil dus uit eigen middelen financiëren. Dat kan spaargeld zijn, de overwaarde uit de vorige woning of een schenking van familie.

Lang niet iedereen heeft voldoende eigen geld achter de hand, zodat het risico op een tweedeling op de huizenmarkt toeneemt. Dat blijkt ook uit de cijfers: er staan minder huizen te koop en de huizenprijzen blijven stijgen. De krapte op de woningmarkt neemt dus niet af. De Hypotheker verwacht daarom dat steeds meer huizenkopers bereid zullen zijn meer te betalen dan de getaxeerde waarde.

Bron: Hypotheker

Auteur