Hypotheek oversluiten? Doe het nu!

De deskundige legt uit

Steeds meer mensen zijn zich bewust van het feit dat de rente nu historisch laag staat. Oversluiten van de hypotheek en fors besparen op je maandlasten is nu dan ook echt mogelijk? Speelt u met de gedachte om uw hypotheek over te sluiten? Wacht dan niet te lang en onderneem nu actie want de tijd dringt!

Meer dan 50% besparen op je hypotheek? Het is mogelijk.
Het klinkt misschien ongelooflijk maar het is echt mogelijk om meer dan 50% te besparen op je maandlasten. Een aantal jaar geleden stond de rente flink hoger en waren rentepercentages van 5% voor 10 jaar vast heel normaal. Omdat de rente nu heel laag staat kunt u veel besparen. Een simpel rekenvoorbeeld maakt dit duidelijk: € 200.000 tegen een rente van 5% betekent een bruto rente € 10.000 per jaar oftewel € 833 per maand. Oversluiten naar een hypotheek op basis van een 10 jaar vaste rente kan nu nog voor rond de 2,3% ( NHG tarief) . Een hypotheek van € 200.000 tegen een rente van 2,3% kost € 4.600 per jaar. Dat is per maand € 383! Dat scheelt meer dan de helft!
 
Snel regelen
Een aanpassing aan uw hypotheek of een compleet nieuwe hypotheek is iets waar u goed over geadviseerd moet worden en waar u rustig even de tijd voor moet nemen. Helaas is het toch belangrijk dat u nu snel onderzoekt welke mogelijkheden u heeft. Hiervoor zijn 2 redenen:
 
Nieuwe leennormen per juli 2015
Vanaf 1 juli 2015 kunt u minder lenen. De leennormen worden strenger en de grens voor NHG gaat omlaag van € 265.000 naar € 245.000.  Voor uw beeldvorming, een echtpaar met een inkomen van gezamenlijk inkomen van € 50.000 kan tot 1 juli een hypotheek krijgen van €  213.000 en na 1 juli is dat nog maar € 186.000. Door deze forse verlaging wordt het voor veel mensen moeilijker om de hypotheek over te sluiten en te profiteren van de lage rentestand.
 
Stijgende hypotheekrente
Het lijkt erop dat we langzaam maar zeker te maken krijgen met stijgende rentes. Hoe hoger de rente, hoe minder u kunt lenen. Banken houden voor de berekening van de maximale hypotheek natuurlijk rekening met de maandlasten. En hoe hoger de maandlasten, hoe lager de maximale hypotheek.
 
Hou rekening met kosten
Het oversluiten van een hypotheek gaat wel gepaard met kosten. Deze kunt u niet altijd meefinancieren en dat betekent dat u een aantal kosten uit eigen zak moet kunnen betalen.
Denk aan de notariskosten ( ongeveer € 450), taxatiekosten (ongeveer € 325) , kosten voor NHG (1% van de lening) en kosten voor de adviseur (tussen de € 1.000 en € 2.500!)
Daarnaast kunt u te maken krijgen met boeterente omdat u de oude hypotheek openbreekt. Al met al kan het een hele rekensom worden.
 
Oversluiten niet altijd mogelijk
Oversluiten zal niet voor iedereen interessant of mogelijk. De kosten kunnen te hoog zijn, de boetrente kan te hoog zijn, de waarde van de woning kan te laag zijn en misschien is het inkomen niet voldoende voor een nieuwe hypotheek.  Denkt u dat er voor u mogelijkheden zijn?  Ga snel in gesprek met een adviseur  en zorg dan dat u een hypotheekofferte  aanvraagt voor 1 juli.

Jeroen Wolfsen is financieel planner en mede-eigenaar van vergelijkingssite MoneyWise.

Jeroen schrijft veel over financiële onderwerpen en probeert op die manier consumenten te helpen bij het nemen van financiële beslissingen