Hypotheek volledig afgelost; moet ik nu nog naar de notaris?

Ik had een aflossingsvrije hypotheek op mijn huis en die heb ik vorige maand bij mijn hypotheekbank helemaal af kunnen lossen. Moet ik nu nog iets doen; bijvoorbeeld naar de notaris of kan ik het zo laten?

Bij het afsluiten van een hypotheek komt er altijd een aantekening te staan in het Kadaster. Nu u uw hypotheek volledig heeft afgelost bij uw bank, verdwijnt de lening in elk geval uit de administratie bij deze bank. Naar alle waarschijnlijkheid zal uw bank u vragen om de hypotheek uit te (laten) schrijven (royeren/doorhalen) uit het Kadaster. Formeel hoeft dat echter op dat moment nog niet. U bent dat echter wel verplicht, als u uw hypotheek zou oversluiten bij een andere geldverstrekker. In dat geval moet de bestaande hypotheek direct worden doorgehaald/geroyeerd.
Ook is het zo dat uiterlijk bij verkoop van een woning de hypotheek geroyeerd moet worden. In dat geval wordt er altijd in het kadaster gecontroleerd of er hypothecaire inschrijvingen op het pand staan.

Doorhalen of royeren moet gebeuren door een notaris. Deze notaris brengt u voor zijn werkzaamheden kosten in rekening. Omdat notarissen verschillende tarieven hanteren, is het verstandig om u eerst te oriënteren door bijvoorbeeld te kijken op een vergelijkingssite voor notaristarieven. Ook kunt u natuurlijk enkele offertes op vragen.

Overigens kan het in sommige gevallen verstandig zijn om de hypotheek nog niet te royeren/door te halen. De oude hypotheekinschrijving bij het Kadaster kunt u namelijk in de meeste gevallen nog gebruiken als u later weer een nieuwe hypotheek wilt aangaan bij dezelfde geldverstrekker. U hoeft dan niet opnieuw notariskosten te betalen.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in onder meer de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook heeft zij een aantal jaren gewerkt als auteur en ontwikkelaar van lesmateriaal bij een opleidingsbedrijf voor de financiële dienstverlening. Op dit moment gebruikt zij haar kennis en ervaring bij de professionele afwikkeling van nalatenschappen en als juridisch/fiscaal adviseur binnen haar eigen bedrijf Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).