Hypotheekrente door het dak. Dit kunt u (nog) doen

Getty Images

Door de blijvend hoge inflatie is de hypotheekrente alleen nog maar sneller gaan stijgen. Bent u te laat om nog iets met uw hypotheek te doen? Zo kunt u anticiperen op een verdere rentestijging.

Al sinds het begin van dit jaar gaat de hypotheekrente met flinke stappen omhoog. Waar de laagste hypotheekrente 20 jaar vast op 1 januari nog 1,2% was, is deze nu 2,64%. En het einde van de rentestijging is nog niet in zicht.

De verwachting is dat de prijzen voor voedsel en energie in 2022 sneller stijgen en daarmee de inflatie. De hypotheekrente volgt in grote lijnen deze inflatieontwikkeling. Daarnaast is de kans groot dat de Europese Centrale Bank later dit jaar de beleidsrentes gaat verhogen.

Door de stijgende hypotheekrente zijn veel huizenbezitters het afgelopen kwartaal in actie gekomen. Wat kunt u nog doen om te anticiperen op een verdere rentestijging?

Oversluiten voor maandlastzekerheid

Naarmate de rente verder stijgt, wordt oversluiten minder voordelig. Wie het doet, heeft wel de zekerheid van een vaste maandlast voor lange tijd. Dit kan een belangrijke wens zijn nu alles snel duurder wordt.

Bereken of oversluiten voor u voordelig is >>

Wie voor de allerlaagste maandlasten wil gaan kan kiezen om de hypotheek (deels) aflossingsvrij te maken. Hier zijn nog altijd ruime mogelijkheden voor, zelfs voor de volledige hypotheeksom.

Bereken uw mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek >>

Tip: kies voor een offerte met lange geldigheid

Denkt u aan verbouwen of wilt u op termijn energiebesparende maatregelen nemen. Dan kunt u nu alvast kiezen voor zekerheid voor uw maandlast. U vraagt dan om een hypotheekofferte met een lange geldigheid, bijvoorbeeld 6 of 12 maanden. Zo hoeft u nog niet direct te beslissen, maar legt u de hypotheekrente alvast vast.

Ontvang vrijblijvend een hypotheekofferte op maat >>

Overwaarde opnemen: nu nog interessant

Overwaarde opnemen is nog altijd heel makkelijk. De huizenprijs is de afgelopen jaren flink gestegen. Ook hebben banken financiële producten ontwikkeld, speciaal voor overwaarde.

U kunt overwaarde voor verschillende doeleinden opnemen, bijvoorbeeld uw (pensioen)inkomen aanvullen, uw (klein)kind helpen of een grote uitgave doen.

Daarnaast is de hypotheekrente (historisch gezien) nog altijd laag en hebben banken een ruim acceptatiebeleid. De vraag is of dit zo blijft. Naarmate de rente sterk stijgt en de  huizenmarkt afkoelt, kunnen de acceptatienormen strikter worden.

Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is met uw overwaarde >>

Auteur 
  • Roel van Oirschot