Is een lagere hypotheekrente bij een buitenlandse bank interessant?

Getty Images

Nederlanders weten de hogere spaarrente in het buitenland vaker te vinden. Is een lagere hypotheekrente in België of Duitsland ook interessant?

Sparen in het buitenland voor een hoger rendement

Sparen in het buitenland is de laatste jaren een stuk eenvoudiger geworden. Via een online sportplatform kunt tegenwoordig je eenvoudig een Europese spaarrekening openen, tegen een aantrekkelijke rente. En door Europese afspraken is uw spaarbedrag tot € 100.000,- per rekeninghouder gegarandeerd.

Bekijk hier het aanbod van Europese spaardepositos >>

Lagere hypotheekrente in België en Duitsland

Ook de hypotheekrente in het buitenland is aantrekkelijk, bijvoorbeeld in onze buurlanden. In België is de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast 0,8% lager en in Duitsland 0,6% lager. Waarom sluiten we geen hypotheek over de grens. Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst een andere vraag stellen namelijk waarom is Nederlandse hypotheekrente hoger?

Hierover gaf de Minister van Financiën Hoekstra deze week meer duidelijkheid in een Kamerbrief. Daarin zegt de Minister dat Nederlanders een relatief hoge hypotheek hebben in verhouding tot de woningwaarde. Dit wordt ook wel loan to value (LTV) genoemd. Banken rekenen hiervoor een risico-opslag op de hypotheekrente.

De hoge LTV komt deels door de ruime verstrekkingsnormen. Zo kan in Nederland 100% van de woningwaarde geleend worden. In België en Duitsland is de LTV lager en moet flink wat eigen geld worden ingelegd.

Ook hebben veel Nederlandse huizenbezitters een aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheekvorm bestaat in onze buurlanden niet. Ook het risico bij een aflossingsvrij hypotheek wordt doorberekend aan de klant.

Daarnaast zijn Nederlandse banken meer flexibel. Klanten mogen bijvoorbeeld jaarlijks een deel van de hypotheeksom boetevrij aflossen en rentemiddeling toepassen. Ook dit zorgt voor een hogere hypotheekrente in vergelijking met de buurlanden.

Buitenlandse hypotheek vaak niet passend

Bovenstaande verschillen maken dat een Belgische of Duitse hypotheek vaak niet passend is op de Nederlandse situatie. Daarnaast zullen veel Nederlanders hun maandlasten juist zien stijgen, zodra ze verplicht moeten aflossen. Wie toch een lage rente wil, kan beter in Nederland zoeken naar het beste hypotheekaanbod.