Minder betalingsproblemen hypotheken

Betalingsproblemen met de hypotheek nemen al tien kwartalen achterelkaar af. Op 1 oktober stonden 90.600 mensen met langdurige betalingsachterstanden op de hypotheek bij BKR geregistreerd. Een half jaar eerder waren dat er nog 105.000.

Dit blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer. Ondanks de daling is het aantal leners met een betalingsprobleem nog ongeveer een derde hoger dan ruim vijf jaar geleden. De top van het aantal 'probleemhypotheken' was in juli 2015. In die maand hadden 115.000 huiseigenaren een langdurige betalingsachterstand, dat is ongeveer drie procent van het totaal aantal afgesloten hypotheken.

Er is sprake van een betalingsprobleem als een huiseigenaar een betalingsachterstand heeft van meer dan drie maanden. Als de achterstand volledig is ingelopen, wordt de achterstandsmelding hersteld. Consumenten die bij BKR geregistreerd staan met een achterstand op hun hypotheek kunnen lastiger geld lenen. Banken zullen in dergelijke gevallen om uitleg vragen en mogelijk een lening weigeren. Zo wordt overkreditering voorkomen.

Bron: perskamer.bkr.nl/betalingsproblemen-met-hypotheek-nemen-tien-kwartalen-op-rij-af