Mogelijkheden voor lenen met doorlopend krediet verder beperkt

Getty Images

De mogelijkheden om geld te lenen met een doorlopend krediet worden verder beperkt. Kredietverstrekkers stoppen met de leenvorm of beperken de opnametermijn.

Doorlopende krediet verder beperkt

Per 1 augustus stoppen Findio en Interbank met het aanbieden van doorlopende kredieten. Beide kredietverstrekkers richten zich vanaf nu volledig op het aanbieden van persoonlijke leningen. De andere veel gekozen leenvorm.

Ook andere kredietverstrekkers beperken de mogelijkheden voor lenen met een doorlopend krediet. Zo hebben DEFAM, Qander en Nationale Nederlanden onlangs de termijn waarop klanten onbeperkt geld kunnen opnemen gemaximeerd tot 3 jaar. ABN AMRO, Rabobank en Freo hanteren al langere een maximale opname termijn van 2 jaar.

Enkel ING, MoneYou en Santander bieden momenteel nog een ‘onbeperkt’ doorlopend krediet aan. De vraag is hoe lang nog.

Extra bestedingsruimte is een risico

Een doorlopend krediet dankt zijn populariteit aan de onbeperkte opname mogelijkheid. Zo heeft u op elk moment extra bestedingsruimte. Het risico hierbij is dat klanten reeds afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen, waardoor het lastig is om schuldenvrij te worden.

Met name dat laatste wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontmoedigen. De toezichthouder heeft daarom de zorgplicht voor een doorlopend krediet steeds wat aangescherpt. De looptijd is in 2019 gemaximeerd tot 15 jaar en kredietverstrekkers moeten regelmatig de betaalbaarheid toetsen.

Meer zekerheid en lagere maandlasten

Bij een persoonlijke lening spreekt u met de bank een maandtermijn af. Gedurende de looptijd lost u de lening volledig af. U weet dus waar u aan toe bent. Deze leenvorm is daarom in de meeste gevallen een betere optie.

Door de toegenomen regeldruk verwachten we ook dat het prijsverschil tussen de verschillende leenvormen groter wordt. Zo hebben Interbank en Findio direct een renteverlaging aangekondigd, nu ze alleen nog een persoonlijke lening aanbieden.

Dit maakt het extra interessant om bestaande (dure) leningen om te zetten in een persoonlijke lening. Naast meer zekerheid kunt u zo besparen op de maandlasten. Bekijk het actuele aanbod van persoonlijke leningen en vraag vrijblijvend 1 of meer offertes aan.

Auteur 
  • Roel van Oirschot