Na overlijden aansprakelijkheidsverzekering wel/niet laten doorlopen?

Man achter zijn laptop aan het werk
Getty Images

Ik wikkel de nalatenschap af van een tante van mij. Zij had verschillende verzekeringen lopen waaronder de woonverzekeringen voor haar een eigen huis. Deze verzekeringen wil ik nog door laten lopen tot de woning is verkocht. Maar bijvoorbeeld haar aansprakelijkheidsverzekering wil ik opzeggen. Zij kan toch zelf geen schade meer aanrichten en dus hoeft ze toch niet meer hiervoor verzekerd te zijn? Een kennis zei echter dat ik dat beter niet kan doen. Kunt u mij zeggen wat wijsheid is?

Het is verstandig en logisch dat u de verzekeringen opzegt die niet meer nodig zijn. Anders brengt dit alleen maar onnodige kosten voor de erfgenamen met zich mee. 

Voor wat betreft de aansprakelijkheidsverzekering moet u echter inderdaad opletten. Omdat uw tante een eigen huis had, dekt haar aansprakelijkheidsverzekering ook de schade die iemand oploopt als bijvoorbeeld een dakpan van haar huis valt. Het is daarom verstandig om deze verzekering voorlopig aan te houden zolang de woning nog op naam van uw tante staat en nog niet duidelijk is wie de nieuwe eigenaar wordt. 

Zodra dit veranderd is (de eigendom is overgegaan), zal de aansprakelijkheid van de woning onder de aansprakelijkheidsverzekering van de nieuwe eigenaar vallen. In verzekeringswereld is het min of meer een ongeschreven regel dat de aansprakelijkheidsverzekering na een overlijden nog een tijdje kan doorlopen. Wel moet u de verzekeraar op de hoogte stellen van het overlijden van uw tante. 

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft daarna een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds 2015 is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur