Onbegrip verduurzamingshypotheek

Getty Images

Het energielabel heeft sinds 1 januari 2024 invloed op het maximale hypotheekbedrag. De regel is: hoe minder groen het energielabel des te meer kan de koper lenen voor een duurzame verbouwing. Helaas blijken huiseigenaren de nieuwe regels verkeerd te begrijpen. De meeste huiseigenaren denken dar ze meer kunnen lenen bij een groener energielabel.

Dit blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank. Driekwart van de huiseigenaren die zegt op de hoogte te zijn van de nieuwe regels, heeft het mis. Zij denken dat ze meer kunnen lenen voor verduurzamingsmaatregelen als hun woning een groen energielabel heeft. Als huiseigenaren de nieuwe regels uitgelegd krijgen, vindt een flinke meerderheid (64 procent) het een positieve maatregel. Bijna de helft van de huiseigenaren (47 procent) wil de eigen woning verder verduurzamen nu ze de regels kennen. Een kwart wil het ook eerder doen dan dat ze oorspronkelijk van plan waren.

Verantwoordelijk

In het onderzoek is huiseigenaren ook gevraagd wie men verantwoordelijk vindt voor verduurzaming van koopwoningen. Huiseigenaren zien hiervoor een rol voor zichzelf en voor de overheid. De persoonlijke situatie speelt daarbij een belangrijke rol: hoe minder groen het energielabel des te meer vindt men de overheid verantwoordelijk. Ook huiseigenaren met weinig spaargeld vinden dat de overheid een grotere rol moet spelen. Huiseigenaren in een groter huis en met meer vermogen leggen de verantwoordelijkheid meer bij zichzelf.

Auteur