Opeethypotheek: slim om te doen?

Opeethypotheek
Getty Images

Veel senioren overwegen een opeethypotheek als een manier om extra financiële middelen te verkrijgen om hun levenskwaliteit te verbeteren. Hoewel deze aanpak verschillende voordelen kan bieden, zijn er ook beperkingen waarmee rekening gehouden moet worden.

De opeethypotheek is een aflossingsvrije hypotheek waarbij de rente maandelijks wordt bijgeschreven bij de hypotheekschuld, die wordt afgelost bij de verkoop van de woning. Je hebt dus geen extra maandlasten. Bovendien kun je in de huidige woning blijven wonen.

De opeethypotheek kan een geschikte oplossing zijn om op latere leeftijd extra financiële middelen te genereren voor dagelijkse uitgaven of om grote kosten te dekken. Voordat je echter een definitieve beslissing neemt, zijn er enkele belangrijke overwegingen:

1. Rente en Kosten

De rente van een opeethypotheek ligt hoger dan bij een gewone hypotheek. Bovendien kan de constructie duur uitpakken vanwege het rente-op-rente-effect. De hypotheekschuld groeit doordat de rente wordt bijgeschreven bij de schuld. Deze rente op de hogere hypotheekschuld wordt opnieuw bijgeschreven.
De gestegen hypotheekrente leidt tot een snellere toename van de bijgeschreven rente en daarmee de totale schuld.

2. Leeftijdsbeperkingen

Onder de huidige omstandigheden kiezen sommige geldverstrekkers ervoor om de voorwaarden van opeethypotheken aan te scherpen door de minimumleeftijd te verhogen. Hierdoor wordt het rente-op-rente-effect beperkt. Bij de meeste geldverstrekkers is een opeethypotheek beschikbaar vanaf de AOW-leeftijd, hoewel sommige opties pas beschikbaar zijn wanneer beide partners 62 jaar zijn.

3. Nalatenschap

Het verzilveren van overwaarde kan invloed hebben op de erfenis die je wilt nalaten voor jouw erfgenamen. Het geleende bedrag plus rente moet uiteindelijk worden terugbetaald, wat kan leiden tot een kleinere nalatenschap.

4. Overlijden

Het is van belang om goed na te denken over de consequenties van een opeethypotheek bij het overlijden van een van de partners. Niemand wil immers dat zijn of haar dierbaren worden opgezadeld met een aanzienlijke schuld. Daarom is het verstandig om hier vanaf het begin, bij het afsluiten van dit type hypotheek, de nodige aandacht aan te besteden.

5. Alternatieven

Je kunt er ook voor kiezen om een nieuw aflossingsvrij hypotheekdeel af te sluiten voor consumptieve doeleinden. Dit kan op elke leeftijd. De hypotheek moet wel passen op je inkomen, maar vanaf 57 geldt een ruimer toetskader.  Bovendien is het een goedkopere oplossing, over de looptijd gezien. Je moet wel rekening houden met extra maandlasten. 

Wil jij geld uit stenen halen? 

Er zijn dus enkele belangrijke overwegingen bij een opeethypotheek. Aangezien dit financiële product vrij complex is, is het van cruciaal belang om altijd je persoonlijke en financiële situatie te bespreken met een hypotheekadviseur. Dit zal je helpen om goed doordachte beslissingen te nemen en ervoor te zorgen dat de hypotheek perfect aansluit bij jouw specifieke behoeften en situatie.

Onze experts staan klaar om jou te helpen de perfecte oplossing te vinden. Een eerste oriënterend gesprek is bij ons altijd gratis, dus maak gerust een afspraak. 

Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is in jouw overwaarde >>