Rabobank stelt verwachting huizenprijzen 2021 positief bij

Geen dip, maar juist een stijging van de huizenprijs. Rabobank heeft de verwachting voor de huizenprijzen in 2021 flink naar boven bijgesteld. 

Economen van de bank verwachten volgend jaar een prijsstijging van gemiddeld 5,5%. Dit staat in het meest recente Kwartaalbericht Woningmarkt. Dit is minder dan de verwachte huizenprijsstijging van 7,8% dit jaar. Maar een stuk positiever dan de eerder voorspelde prijsdaling van de bank.

Met deze verwachting is Rabobank ook een stuk positiever dan andere banken. ABN AMRO gaat er vanuit dat de huizenprijzen in 2021 stabiliseren, dus niet stijgen of dalen. ING gaat vooralsnog uit van een prijsdaling van gemiddeld 0,5%.

Verbeterde vooruitzichten en ruimere hypotheeknormen

Rabobank stelt de verwachting positief bij door verbeterde economische vooruitzichten. Het coronavaccin zorgt voor licht aan het einde van de tunnel. Daarnaast is de werkloosheid minder snel gestegen dan verwacht. 

De vraag naar koophuizen blijft hierdoor groot, aldus de bank. Ook woningbeleggers zijn nog altijd zeer actief op de huizenmarkt. Door lage hypotheekrente blijft het interessant om een huis te kopen.

Daarnaast bieden de ruimere hypotheeknormen in 2021, onder andere voor tweeverdieners, financiële ruimte om extra te bieden. Ook het steuntje in de rug voor jonge huizenkopers, die volgend jaar geen overdrachtsbelasting betalen, zorgt voor opwaartse prijsdruk.

De normen voor een consumptief krediet worden in 2021 juist strenger.

Profiteren van de huizenprijsstijging

Huizenbezitters kunnen op verschillende manieren profiteren van de huizenprijsstijging:

●    Wanneer de hypotheek lager is dan de woningwaarde, komt u wellicht in aanmerking voor rentekorting. Bereken hier uw laagste hypotheekrente
●    Met een hogere huizenprijs heeft u meer ruimte om overwaarde op te nemen. Bereken uw mogelijkheden bij overwaarde.