Recordaantal gepensioneerden sluit de hypotheek over

Het aantal gepensioneerde oversluiters is fors gestegen. De scherpe rentedaling trok veel oversluiters over de streep. Ook kozen ze vaak voor een aflossingsvrije hypotheek.

Gepensioneerde oversluiters kiezen vaak voor aflossingsvrij

Het aantal gepensioneerden dat de hypotheek oversluit is het afgelopen jaar fors gestegen. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). De groep gepensioneerde oversluiters steeg in 2019 met 42% naar een recordaantal van 26.417.

Van deze groep koos een groot deel voor een aflossingsvrije hypotheek. De helft van de gepensioneerde oversluiters was nieuwe hypotheek zelfs volledig aflossingsvrij. Dit is opvallend, want de laatste jaren is de maximale aflossingsvrije hypotheek aan banden gelegd.

Toch is 100% aflossingsvrij lenen nog altijd mogelijk. Banken rekenen namelijk met de woningwaarde om het maximale aflossingsvrije deel te bepalen. Bij gepensioneerde oversluiters is deze vaak fors hoger dan de hypotheek. Tegenover de gemiddelde hypotheeksom van € 150.500,- bij deze groep, staat een woningwaarde van € 350.000,-.

Lage hypotheekrente trok veel oversluiters over de streep

De belangrijkste reden voor de groei van het aantal oversluitingen is de historisch lage hypotheekrente. De scherpe rentedaling vanaf juli zorgde voor een piek in het aantal aanvragen in oktober en november. In slechts 2 maanden tijd daalde de gemiddelde hypotheek van 2,1% naar 1,7%. Dit trok veel oversluiters over de streep.

Door de lage hypotheekrente is oversluiten vaak voordelig. De boeterente, die banken rekenen voor het openbreken, van het oude hypotheekcontract is namelijk snel terugverdiend met de lagere rente. Op het einde van de rentevastperiode of als u gaat verhuizen is oversluiten boetevrij. Dit kunnen redenen zijn om te wachten.

Is oversluiten voor u voordelig? Start hier uw berekening >>