Rentes langer laag en dalen mogelijk verder

De hypotheekrente en de spaarrente blijven langer laag. Dit is de conclusie na de meest recente ECB-vergadering. Ook zijn verdere rentedalingen niet uitgesloten.

Geldkraan verder opengedraaid

De zomer van 2019 zou hét moment zijn dat de Europese Centrale Bank de beleidsrente ging verhogen. Een volgende stap in het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen voor de economie, nadat de centrale bank al was gestopt met het opkoopprogramma.

In plaats van afbouwen wordt de geldkraan na de zomer juist verder opengedraaid. Recent kondigde de ECB een nieuwe ronde bankensteun aan. Ook blijft de beleidsrente zeker tot medio 2020 laag, aldus de centrale bank. Een draai van 180 graden in het rentebeleid, maar hier is dan ook reden toe.

Economische tegenwind

Aan het begin van 2019 werd al rekening gehouden met een groeivertraging voor de wereldeconomie. Gaandeweg het jaar is de ‘economische tegenwind’ alleen maar sterker geworden. Onder andere de handelsoorlog tussen de VS en China en de Brexit, zorgen ervoor dat de onzekerheid stijgt en langer duurt dan verwacht.

De nieuwe maatregelen van de ECB moeten lenen en investeren aantrekkelijk maken. Banken kunnen goedkoop aan geld komen om uit te lenen en hebben uw spaargeld niet nodig. Sparen wordt dus juist onaantrekkelijk. Dit moet de bestedingen en daarmee de economische groei in de Eurozone aanjagen.

Ook beleggers reageren op de toegenomen onzekerheid. Zij kiezen sneller voor staatsobligaties van veilige landen. In ruil voor de zekerheid dat ze hun belegging terugkrijgen, nemen ze een steeds lagere vergoeding voor lief. Dit drukt de marktrente verder omlaag.

Rentes langer laag en dalen mogelijk verder

Het gevolg is dat de rentes langer laag blijven en naar verwachting verder dalen.

De afgelopen week zijn de rentes op veel Europese Staatsleningen gedaald naar een nieuwe laagste punt. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 10 jaar vast. Hierdoor komt er meer ruimte voor geldverstrekkers om hun hypotheekrente verder aan te scherpen.

Wilt u deze zomer profiteren van de lage rentestand? Bereken uw laagste hypotheekrente voor aankoop of oversluiten.

Voor spaarders is dit minder goed nieuws. Zij moeten er rekening mee houden dat de spaarrente nog minimaal een jaar laag blijft. Daarbij bestaat de kans dat de spaarrente nog verder daalt. Het is namelijk niet uitgesloten dat de ECB meer maatregelen neemt.

Spaarders worden zo gedwongen om andere keuzes te maken met hun spaargeld. Wie namelijk nog een beetje rendement wil maken met een spaarrekening, is al snel aangewezen op (buitenlandse) spaardeposito’s.