Topdrukte na verhoging hypotheekrente

Nu de rentestijgingen elkaar opvolgen, willen veel mensen de lage hypotheekrente vastleggen. Dit zorgt voor een langere verwerkingstijd. Tips voor een snelle hypotheekaanvraag.

Voor het eerst in jaren stijgt de hypotheekrente weer. Als gevolg van de gestegen kapitaalmarktrente, een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, hebben diverse geldverstrekkers hun tarieven verhoogd. Met deze verhoging wordt een jarenlange trend van renteverlagingen doorbroken.

Voor veel Nederlanders was dit het teken om de lage hypotheekrente vast te leggen. Zij willen hun variabele rente vast zetten of hun hypotheek alsnog oversluiten. Voor wie twijfelde om ‘toch die woning te kopen’, kan dit het laatste zetje zijn.

Dit merken ook de geldverstrekkers. Door de vele aanvragen loopt de verwerkingstijd van een hypotheek inmiddels op. In de laatste twee maanden van het jaar is het traditioneel al druk met aanvragers die willen profiteren van de hypotheeknormen van dit jaar. Nu komt daar de renteverhoging bovenop.

Hoe kunt u zorgen voor een snelle hypotheekaanvraag?

  1. Weet wat uw mogelijkheden zijn, Tegenwoordig kunt u eenvoudig online uw maximale hypotheek berekenen of de boeterente berekenen bij oversluiten.
  2. Begin op tijd met het verzamelen van documenten, zoals een recent bankafschrift per rekening, salarisstrook of pensioenoverzicht (via Mijnpensioenoverzicht).
  3. Kies voor een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij kent de verwerkingstijden van de verschillende geldverstrekkers.
  4. Geef openheid van zaken. De meeste vertraging bij een hypotheekaanvraag wordt veroorzaakt omdat bij de controle van het dossier nog zaken aan het licht komen.

De belangrijkste tip is nog altijd om geen overhaaste beslissingen te nemen. De hypotheekrente stijgt op dit moment, maar dit gaat met tienden van procenten. Een snel genomen, maar verkeerde beslissing, pakt vaak duurder uit. Ook hierbij is het aan te raden om hypotheekadvies te vragen.

Het blijft interessant om de hypotheekrente verwachting voor 2017 te volgen. Wat in de media populair het ‘Trump-effect’ wordt genoemd is al ruim voor de verkiezingen gestart; namelijk dat beleggers weer vertrouwen krijgen in economische groei. Ook anticiperen ze op een renteverhoging van de FED in december. De belofte van Trump om meer te investeren heeft het vertrouwen verhoogd. Dit kan echter teniet gedaan worden door meer onzekerheid in de markt.