Uw maandlasten verlagen door meer aflossingsvrij te lenen

Door uw aflossingsvrije deel te maximaliseren komt u nu op extreem lage maandlasten uit. Lees hoe u meer financiële ruimte en flexibiliteit kunt creëren.

Lage woonlasten voor een lange tijd

Over aflossingsvrij lenen is al veel gezegd en geschreven. Door de gestegen huizenprijzen en lage rente, is een aflossingsvrije hypotheek nog altijd een goed middel om zeer lage woonlasten te creëren. En deze voor lange tijd vast te zetten.

Let wel, maximaal aflossingsvrij lenen is alleen een goed idee wanneer u verstandig omgaat met het geld dat u overhoudt. Bedenk dus eerste welke wensen of doelen u heeft.

Bereken uw mogelijkheden met een (grotere) aflossingsvrije hypotheek
Mogelijkheden voor aflossingsvrij lenen optimaal benutten
Door uw mogelijkheden voor aflossingsvrij lenen optimaal te benutten, kunt u op extreem lage maandlasten uitkomen. Deze financiële ruimte kunt u bijvoorbeeld inzetten om spaargeld/vermogen op te bouwen in privé. 

Een andere interessante optie is om de besparing te gebruiken om extra af te lossen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig. In onderstaand rekenvoorbeeld laat advieskantoor NBG zien hoe een groter aflossingsvrij deel u meer flexibiliteit geeft.

Rekenvoorbeeld

Stel u heeft een woning met een waarde van 200.000 euro en een hypotheek van 150.000 euro. 

●    Met een aflossingsvrije hypotheek van 50.000 euro en een annuïtaire hypotheek van 100.000 euro zijn uw bruto maandlasten nu ongeveer € 700,-.
●    Stel u maximaliseert het deel dat u aflossingsvrij leent tot 100.000 euro (50% van de marktwaarde*). Gecombineerd met annuïtaire hypotheek van 50.000 euro. Dan is uw bruto maandlast nog maar € 400,-.

* Door de gestegen huizenprijzen is een grotendeels en zelfs volledig aflossingsvrije hypotheek mogelijk. Ook zijn er banken die een groter aflossingsvrij deel toestaan.

De besparing van € 300,- kunt u natuurlijk gebruiken om vermogen op te bouwen. Echter, door dit bedrag extra af te lossen op de annuïtaire lening, dan is na 14 jaar enkel nog de aflossingsvrije hypotheek over. U kunt dan voor pakweg € 100,- in de maand wonen.

Het mooie van een (hogere) aflossingsvrije hypotheek in plaats van verplicht aflossen, is dat u meer flexibel bent. Bij werkloosheid zou u de periodieke aflossing tijdelijk kunnen stopzetten.

Is een (grotere) aflossingsvrije hypotheek iets voor u? Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden.