Vertraging bij banken loopt op. Tips voor een snelle hypotheekaanvraag

De vertraging bij een hypotheekaanvraag loopt op. Dit zorgt voor stress bij kopers met een deadline en oversluiters die de hypotheekrente zien stijgen.

Vertraging bij hypotheekaanvraag

Door de drukte van de afgelopen 2 maanden is de vertraging bij veel geldverstrekkers opgelopen. Een hypotheek binnen een week is nog altijd mogelijk, maar we zien ook doorlooptijden van 3 weken.

Daarbij is de werkwijze bij banken door de coronacrisis aangepast. Verschillende documenten zijn nog maar 2 maanden geldig en een hypotheek afsluiten is voor sommige sectoren en contractvormen minder vanzelfsprekend.

Dit kan voor stress bij een hypotheekaanvraag zorgen. Kopers hebben te maken met deadlines, onder andere voor de ontbindende voorwaarden. Huizenbezitters die de hypotheek oversluiten, zien de rentes ondertussen oplopen. 

Tips voor een snelle hypotheekaanvraag

We hebben een aantal tips voor een snelle hypotheekaanvraag.

Zodra u een woning op het oog heeft, of uw (ver)bouwplannen zijn concreet. Neem dan contact op met een hypotheekadviseur. U start direct met het aanleggen van een hypotheekdossier.

Kies voor onafhankelijk hypotheekadvies. Zo heeft u keuze uit alle geldverstrekkers en kunt u, naast de voordeligste, ook de snelste hypotheek kiezen. Een goede hypotheekadviseur is bekend met de doorlooptijden bij de geldverstrekkers en kan u hierin adviseren.

Een hypotheekaanvraag duurt extra lang als documenten worden afgekeurd of stukken ontbreken. Het is zaak dit zorgvuldig aan te leveren, volgens de opgegeven richtlijnen. 

Als tijdens de beoordeling dingen aan het licht komen waar in het advies geen rekening mee is gehouden, zorgt dat ook voor extra vertraging. Denk daarbij aan een BKR-registratie, erfpachtcontract of afwijkend taxatierapport. Het is de taak van de hypotheekadviseur om dit goed te inventariseren en voor u om hierin open en eerlijk in te zijn.

Snel duidelijkheid over uw hypotheek? Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden voor oversluiten, aankoop en overwaarde.