Voorrang voor senioren bij huurwoning

Zo komen grote woningen vrij voor gezinnen

Senioren die vanuit een rijtjeswoning of een grote flat willen verhuizen naar een kleine woning zonder trap, krijgen in Utrecht en Nieuwegein voortaan voorrang op andere woningzoekenden, behalve op huurders met een urgentie.

De voorrang geldt in Utrecht voor 55-plussers en in Nieuwegein voor 65-plussers. Als twee senioren interesse hebben in dezelfde huurwoning wordt gekeken naar de inschrijftijd en gaat de woning naar de senior met de meeste wachttijd. Het achterliggende idee is dat senioren, waarvan de kinderen het huis uit zijn, niet of nauwelijks doorstromen naar een kleinere woning. Zo houden ze grote woningen bezet. Door hen voorrang te geven komen die grote woningen wel vrij en kunnen gezinnen op hun beurt naar deze woningen verhuizen.

Lagere huur

De afgelopen jaren is er in Leiden, Apeldoorn, Noordwijk en Culemborg een experiment uitgevoerd om senioren te verleiden tot een verhuizing naar een kleinere woning. Het bleek dat een combinatie van huurkorting, voorrang op andere woningzoekenden en bemiddeling de meest succesvolle methode was. In Utrecht en Nieuwegein is er niet voor gekozen om senioren korting te geven op de nieuwe huur.

Kiezen voor de laagste hypotheekrente? Vergelijk hier de hypotheekrentes met elkaar en kies voor de laagste rente.