Wat doet de hypotheekrente de komende maanden?

Getty Images

Deze week heeft de hypotheekrente opnieuw een laagte-record gebroken. Tegelijkertijd hebben meer banken hun rentes verhoogd. Gaat de hypotheekrente nu stijgen of dalen?

Nieuw laagterecord voor hypotheekrente

Eerst maar het record: de gemiddelde hypotheekrente 30 jaar vast zakt voor het eerst onder de 3% en is nu even hoog als het 5 jaars tarief in 2014!

Dit bericht (gemaakt door een hypotheekadvieskantoor) werd gretig overgenomen door de verschillende media. Maar wat is hiervan de nieuwswaarde? Dat de hypotheekrente laag is? Dat is inmiddels wel bekend. Ook zegt een gemiddeld tarief weinig over de rente voor de klant. Daarbij is een lange rentevastperiode lang niet altijd interessant.

Meer banken verhogen de hypotheekrente

Naast dat het rente-record weinig nieuwswaarde heeft, geeft het ook nog eens een verkeerd beeld over de renteontwikkeling. Juist deze week verhoogden meer banken de hypotheekrente, dan er verlagingen waren. Dit is in lijn met de ontwikkelingen op de financiële markten:

  • Op 26 oktober besluit de Europese Centrale Bank over de verlenging van het opkoopprogramma dat mede zorgt voor de lage rente van dit moment. De verwachting is dat Draghi een voorzichtige afbouw bekend maakt.
  • In de VS is meer duidelijk geworden over het rentebeleid in 2018. De koepel van centrale banken (Fed) heeft voor volgend jaar 3 verhogingen van de beleidsrente aangekondigd. Daarnaast wordt nog dit jaar begonnen met het afbouwen van de, door de crisis, gegroeide bankbalans.

Lees meer over de hypotheekrente verwachting

Beleidsmakers maken ruimte voor rentestijging

Met het afbouwen van de crisismaatregelen maken de beleidsmakers ruimte voor een rentestijging. Geldverstrekkers zullen de komende tijd geleidelijk hun hypotheekrente, maar ook de rente voor consumptieve leningen, verhogen. Op een stijging van de spaarrente moeten we langer wachten. Hier leest u waarom de spaarrente niet meestijgt met de hypotheekrente.

De belangrijkste oorzaak van de rentestijging is de wereldwijde economische groei. Toch houden de ECB en de Fed de optie open om de rentestijging af te remmen. In zowel de Eurozone als de VS de inflatie (algehele prijsstijging) lager dan beoogt. Met name de beperkte loongroei en dure valuta zijn een zorg voor de centrale banken.

Heeft u plannen met uw hypotheek en wilt u deze dit jaar nog verwezenlijken? Start op tijd met uw hypotheekaanvraag. De laatste maanden zijn traditioneel druk voor geldverstrekkers.