WOZ-waarde gestegen? Benut je overwaarde of bespaar

Laptop euro hypotheek
Getty Images

De gestegen WOZ-waarde is een indicatie van je overwaarde. Dit bedrag kun je benutten om extra financiële ruimte te creëren of om te besparen. We vertellen je hoe.

Omdat de WOZ-waarde doorwerkt in diverse belastingen, is de verleiding groot om bezwaar te maken bij de gemeente. Bij een goedgekeurd bezwaarschrift zou je enkele tientjes of zelfs enkele euro’s kunnen besparen afhankelijk de nieuwe waardebepaling.

Een hogere WOZ-waarde is echter ook een indicatie van je overwaarde. Het voordeel dat je kunt halen met een flinke overwaarde is vaak een stuk groter.

Besparen op je maandlasten

De hypotheeklast is voor huishoudens vaak de grootste maandelijkse uitgave. De hoogte van rentebedrag is gebaseerd op de verhouding tussen de openstaande hypotheeksom en de woningwaarde. Dit kan gedurende de looptijd veranderen.

Los je af en/of stijgt de woningwaarde, dan daalt het risico voor de geldverstrekker. Kom je hierdoor in een lagere risicoklasse dan belonen banken dat vaak met een lager rentepercentage. Hoeveel dat scheelt zie je in onderstaand rekenvoorbeeld:

Stel dat jouw WOZ-waarde dit jaar is gestegen van €576.600,- naar €620.000,-. Je hebt een hypotheek van €415.000,- lopen bij Rabobank. Dan ga je van risicoklasse 67,5% t/m 90% naar de risicoklasse <67,5%. De rente bij Rabobank daalt dan met 0,15%. 

Bij de genoemde hypotheeksom zou dit een besparing opleveren van €622,50, alleen al in het eerst jaar van de hypotheek. Bereken hier jouw laagste hypotheekrente.

Om jouw hypotheekrente te verlagen dien je verzoek in bij de geldverstrekker voor een tussentijdse renteaanpassing. Bij onder ander Allianz, BLG, Florius en Nationale Nederlanden is de WOZ-beschikking hiervoor voldoende bewijs. Zo niet dan is een taxatierapport nodig.

Tip: een taxatie hoeft niet duur te zijn. Veel geldverstrekkers accepteren tegenwoordig een desktoptaxatie. Dit is een taxatie op basis van data en kennis van de woningmarkt door een taxateur op afstand. Dit kost slechts €75,- tot €90,- en binnen enkele uren heb je een taxatierapport.

Helaas werkt niet elke geldverstrekker even soepel mee aan een tussentijdse renteaanpassing. Dan is het mogelijk interessant om de hypotheek over te sluiten. Een voordeel van oversluiten is dat je ook kunt kiezen voor een andere geldverstrekker die misschien een beter aanbod heeft in jouw nieuwe risicoklasse.

Is oversluiten voor jou interessant? Vraag vrijblijvend een oversluitrapport aan.

Je overwaarde benutten

De WOZ-waarde is ook een indicatie van de overwaarde die je hebt opgebouwd. Deze winst zit in de stenen en komt pas vrij als de woning wordt verkocht. Het is ook mogelijk om je overwaarde eerder te benutten.

Er zijn een aantal redenen waarom overwaard opnemen juist nu interessant is. Ten eerste is je financiële ruimte optimaal met de huizenprijzen op een piek. Daarnaast hebben geldverstrekkers nog altijd ruime voorwaarde als je overwaarde wilt opnemen. 

Het is niet ondenkbaar dat de verstrekkingsnormen strenger worden als de economische vooruitzichten verslechteren. Nu al zijn er geldverstrekkers die consumptieve besteding bij overwaarde in bepaalde situaties te beperken.

Juist deze consumptieve besteding is erg in trek bij 55+’ers die hun (pensioen)inkomen willen aanvullen, eerder willen stoppen met werken of een grote aankoop willen doen. Met een verzilverhypotheek kunnen huiseigenaren met een flinke overwaarde geld uit stenen halen, zonder dat de maandlasten stijgen. 

Besteed jouw overwaarde zoals jij dat wilt. Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van oplossingen voor 55+’ers. Bereken vrijblijvend de mogelijkheden om jouw overwaarde te verzilveren.