Hoe nuttig is een mobiele airco?

Bij hoge temperaturen kan een airco uw huis heerlijk koel houden. Maar als u geen ingebouwde airconditioning hebt, bent u al snel aangewezen op een mobiele airco. Maar werkt dat wel?

Een mobiele airco is gemakkelijk te installeren: u kunt hem plaatsen waar u wilt. De mobiele airco onttrekt de warme lucht uit de ruimte waar hij staat en splitst deze in koude en warme lucht. De koude lucht wordt terug de kamer in geblazen en de warme lucht wordt via een slang door het raam afgevoerd.

Zo efficiënt is het

Een van de grote nadelen van een mobiele airco is dat je altijd een raam open moeten hebben, anders blaast het apparaat de warme lucht weer terug de ruimte in. Maar door het open raam komt er tegelijkertijd ook weer warme lucht naar binnen, omdat de airco warme lucht aanzuigt.

Wordt het dan helemaal niet koeler in de ruimte? Jawel, maar het is lang niet zo efficiënt als een ingebouwde airconditioning. Zeker in grotere ruimtes is de toegevoegde waarde beperkt. Bovendien maken de mobiele airco’s over het algemeen veel lawaai.

Zo haalt u alles uit uw mobiele airco

  • Zet de airco bij een raam in de schaduw. Op die manier zuigt hij minder warme lucht naar binnen.
  • Maak de opening waar de lucht door naar binnen kan komen zo klein mogelijk, door bijvoorbeeld de opening rond de slang af te dekken met een zeil of opengeknipte vuilniszak.

Bron: Radar