PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Echtscheiding en het huis; moet ik gebruiksvergoeding betalen?

Begin dit jaar is mijn ex van de ene dag op de andere vertrokken. Ik ben in het huis blijven wonen en mijn ex is bij haar nieuwe vriend ingetrokken. We zitten nog in de afwikkeling van de echtscheiding en het huis is nog niet verdeeld. Nu zegt mijn ex dat ik haar een gebruiksvergoeding moet betalen. Zij wil daarvoor naar de rechter stappen. Dit is toch absurd? Zij is vertrokken en wilde niet meer in het huis blijven wonen. Kunt u mij zeggen hoe dit zit?

Ik begrijp van u dat het huis van u beiden is. Hierdoor hebben u en uw ex-echtgenote op dit moment beiden nog evenveel recht op het gebruik en genot van deze gezamenlijke woning. Omdat u vooralsnog in de woning bent blijven wonen, kan uw ex-echtgenote in beginsel inderdaad aanspraak maken op een gebruiksvergoeding. Hierop kan zij aanspraak maken omdat zij – in tegenstelling tot u - op dit moment niet het genot van de woning heeft. Die vergoedingsplicht eindigt zodra de woning geen gezamenlijk eigendom meer is; anders gezegd: wanneer de verdeling rond is.

U vertelt in uw vraag niet wie op dit moment bijvoorbeeld de hypotheeklasten betaalt. Is het zo dat u ook alle lasten voor uw rekening neemt die op de woning betrekking hebben en u deze ook niet verrekent met uw ex-echtgenote, dan is het toekennen van een gebruiksvergoeding minder waarschijnlijk. Als de hoogte van de lasten en de hoogte van de berekende gebruiksvergoeding ongeveer aan elkaar gelijk zijn, zal een rechter een gebruiksvergoeding dan ook waarschijnlijk niet toewijzen. Door ook haar aandeel in de eigenaarslasten van de woning te dragen, betaalt u feitelijk al een gebruiksvergoeding aan uw ex-echtgenote. De redelijkheid en billijkheid speelt een belangrijke rol bij de bepaling óf en voor welk bedrag een vergoeding zal worden vastgesteld.

N.B. Voor de berekening van een gebruiksvergoeding gaat men/de rechter meestal uit van een bepaald percentage per jaar van de helft van de overwaarde woning op het moment van verdeling. In het algemeen wordt bepaald dat de gebruiksvergoeding verschuldigd is op het moment van die verdeling.

Mr. Nicole GoudNicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).