Enorme verschillen prijs bouwvergunning

De kosten voor een bouwvergunning verschillen enorm per gemeente. Zo betaalt een koper van een gemiddelde nieuwbouwwoning in Voorschoten, de duurste gemeente, bijna negenduizend euro voor het papierwerk. In Hoogeveen kost diezelfde vergunning niet meer dan 1850 euro.

Dat meldt de Vereniging Eigen Huis. Ook bij verbouwen zijn er flinke verschillen. Bij een kleine verbouwing van tienduizend euro rekent Voorschoten bijna duizend euro voor een vergunning. Buurgemeente Leiden rekent voor zo'n zelfde verbouwing veertig euro. Eigen Huis gaat de tien duurste en de tien goedkoopste gemeenten vragen de gemeentelijke rekenkamer een analyse te laten maken van de kostprijsberekeningen. Ook wil Eigen Huis dat het Rijk gemeente dwingt de kostprijs uniform en transparant te berekenen.

Dakkapel

Enige tijd geleden onderzocht Afvalcontainershop.nl de vergunningkosten voor veelvoorkomende verbouwing. Voor een dakkapel met een verhoogde nok is de vergunning in Veenendaal het duurst met 2282 euro. Dat is ruim elf keer zo duur als in Bladel waar een vergunning nog geen tweehonderd euro kost. Andere dure gemeenten zijn Apeldoorn en Zaltbommel. In de provincies Zeeland en Flevoland zijn inwoners over het algemeen het minste kwijt voor een bouwvergunning. Utrecht is de duurste provincie, aldus Afvalcontainershop.nl.

Kasart

Op de sites van de Vereniging Eigen Huis en Afvalcontainershop staan interactieve graphics met de kosten voor alle gemeenten in Nederland