Forse stijging gemeentelijke woonlasten

Getty Images

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar forser dan voorgaande jaren doordat het rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen dit door aan hun inwoners. Huurders betalen daardoor 5,4 procent meer, huiseigenaren 4,3 procent.

Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019 van het COELO, Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden, een onafhankelijk onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. COELO onderzocht de tarieven van de 37 grootste gemeenten. 

Huurders gaan gemiddeld 18 euro meer betalen. Het goedkoopst is Nijmegen (40 euro) en het duurst Zaanstad (571 euro). De lasten voor huurders stijgen het sterkst in Haarlem (18 procent, 59 euro) en dalen het sterkst in Assen (4,4 procent 17 euro).
Voor eigen-woningbezitters is de stijging van alle gemeentelijke woonlasten gemiddeld 29 euro. OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing samen bedragen gemiddeld 702 euro. In Den Haag zijn de lasten het laagst (563 euro) in Enschede het hoogst (856 euro).

Amsterdammers krijgen te maken met de sterkste verhoging (11,3 procent, 66 euro), Nijmegenaren krijgen de grootste daling (2,2 procent, 16 euro).

Auteur 
Bron 
  • Coelo