Haal de seizoenen in huis!

In het voorjaar haalt menigeen een bos narcissen of tulpen in huis en in december staat in de hoek van de woonkamer de kerstboom te schitteren. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om het seizoen in huis te halen.

Door het seizoen in huis te halen, haalt u ook de sfeer van dat seizoen naar binnen. De frisheid van de lente, de uitbundigheid van de zomer, de gloedvolle kleuren van de herfst en de intieme gezelligheid van de winter.

De basis

Als de kleuren van de basis van uw interieur - wanden, vloeren, bank(en) en fauteuils - neutraal zijn, is het eenvoudig om het seizoen in huis te halen. Zo oogt een antracietgrijze of naturelkleurige bank of fauteuil met feloranje kussens heel anders dan met lichtgrijze of pastelroze kussens. Als u het leuk vindt om de sfeer van het seizoen in huis te halen, is een neutrale basis dus een absolute aanrader. Goed om te onthouden als u nadenkt over een nieuwe inrichting.

De lente in huis

Omdat de lente staat voor een fris begin, zijn ook de kleuren voor het interieur fris: mooie pastels, fraai naturel, zachte grijstinten. Met een paar leuke kussens en plaids in deze kleuren zien banken en fauteuils er meteen weer fris uit. Zorg ervoor dat de stoffen van een lichte kwaliteit zijn, zodat ze echt passen bij dat frisse gevoel. Als u planten in huis hebt, kijk dan eens of deze de winter goed zijn doorgekomen. Zet ze zo mogelijk buiten om het dode blad te verwijderen en geef ze daarna een fijne sproeibeurt. Staan ze al een tijdje in dezelfde bloempotten, overweeg dan nieuwe: dat geeft meteen een heel ander beeld.

De zomer in huis

De zomer houdt van felle kleuren: oranje kussens, een geel plaid, een bonte bos bloemen op tafel. Het dikke vloerkleed mag echt wel even naar zolder. Heeft u leuke foto’s op de kast staan, zet die dan in de zomer in mooie blauwe of groene fotolijstjes  - een kleine ingreep met een groot effect. Vervang donkere accessoires - vazen, kaarsen, manden en meer - zo mogelijk door accessoires die meer kleur in huis brengen.

De herfst in huis

Langzaamaan gaan we weer naar binnen, het is tijd voor rust in huis. Een vloerkleed creëert meteen de warme en knusse sfeer die past bij dit seizoen. De kussens en plaids waarmee u de bank en fauteuils aankleedt, mogen weer wat volumineuzer zijn, de kleuren neigen naar warme aardetinten. Natuurlijke materialen als goud, koper en hout doen het goed in deze tijd van het jaar. En staan de planten sinds het voorjaar in frisgekleurde potten, dan mogen ze nu in potten van bijvoorbeeld donkergekleurd glas of zink.

De winter in huis

Wollen kussens, wollen plaids, een hoogpolig kleed voor de bank en misschien zelfs zachte donkere gordijnen voor de ramen: de winter is de tijd van het ultieme comfort in huis. De accessoires mogen best wat meer glimmen en glanzen, maar zorg er wel voor dat het in balans blijft met warme kleuren en natuurlijke materialen. Een bos bloemen mag nog altijd uitbundig zijn, maar voor het winterse gevoel zitten daar wel wintertakken en winterbloemen zoals eucalyptus en amaryllis in. Een groot windlicht met daarin een grote stompkaars maakt de winterse sfeer compleet.