Het betere schoonmaken: zo doet u dat!

Getty Images

Poetsen, menigeen heeft er een haatliefdeverhouding mee. Maar wat moet dat moet, dus dan kunt u het ook maar beter goed aanpakken. Tijd voor een kritische blik op uw (schoonmaak)gewoontes!

Rats, rats, rats, even snel met de stofdoek erlangs en klaar. Of hup met die stofzuiger, hoe sneller dat ding de kast weer in kan, hoe beter. Helaas, al doende slaan we wel de nodige viezigheid over, zo stelt de redactie van tv-programma Eigen Huis & Tuin. Dus: op naar het betere schoonmaakwerk.

Een sopje in de afvalbak

Wen uzelf eraan om de afvalbak regelmatig in een sopje te zetten. Dat geldt zeker voor het ‘groene’ bakje, maar ook op de bodem van andere prullenbakken hopen vuil, stof, kruimels en andere viezigheid zich vaak op. 

Ongeziene viezigheid

Heeft u de laatste tijd nog wel eens een blik geworpen op de bovenzijde van uw kledingkast? Of bovenop de keukenkastjes en de afzuigkap? Het zijn precies dit soort plekken waar zich – zonder dat u het in de gaten heeft – flinke hoeveelheden stof en vettigheid verzamelen. Dat geldt trouwens ook voor de bovenzijde van deuren en raamkozijnen, de bovenzijde van de radiator onder de vensterbank, de randjes in de paneeldeuren. Haal daar dus regelmatig een doekje of stofdoek langs.

Verstopt vuil in de badkamer

In de badkamer zijn er meerdere klussen die gauw worden vergeten:
•    Eens per jaar de douchekop en de uitloop van de kraan ontkalken in een bakje azijn… doet u dat? Toch is dat wel verstandig, want kalk tast de kraan en de douchekop aan waardoor de gaatjes verstopt kunnen raken.
•    Nog zo’n klusje gauw vergeten klusje is het doucheputje – met het verwijderen van haarresten bent u er namelijk niet. Deksel en binnenkant van het doucheputje moeten ook worden schoongemaakt, want daarin hopen zich veel vettige zeepresten op. Trek het putje liefst een keer per twee weken open, maak hem goed schoon en spoel er tot slot een mengsel van heet water, azijn en soda doorheen. Zo voorkomt u stank en verstopping.
•    Heeft u een douchegordijn in uw badkamer, gooi deze dan regelmatig in de wasmachine. Op het douchegordijn blijven altijd zeep- en kalkresten achter en op den duur gaat dat stinken en schimmelen. Op het etiket van het douchegordijn leest u op welk programma u het gordijn kunt wassen. En… vergeet niet om meteen de roede en de ringen van het douchegordijn goed af te nemen.

Te vies om aan te raken?

Staat u er weleens bij stil hoe vaak u sommige dingen in huis aanraakt? De knoppen van het koffiezetapparaat en de waterkoker, de lichtknopjes, de thermostaat, de afstandsbediening van de tv, de deurklinken, de grepen van de keukenkastjes, de binnenkant van de besteklade… En dan bent u waarschijnlijk ook nog niet eens de enige die daar met de vingers aanzit! Maak ook dit soort dingen dus vaak en goed schoon, anders hebben bacteriën vrij spel.

Viezigheid van de vloer

Stofzuigen, dweilen – dat doen we allemaal wel. Maar gaat u zo af en toe ook wel even langs de plinten? Doet u dat niet, dan zullen ze langzaam maar zeer zeker stoffig en smoezelig worden. En over de vloer gesproken… uw handtas! Menigeen zet de handtas overal neer: op de vloer van de winkel, in de bus, in de trein, op het terras. De onderkant van uw handtas pikt zodoende heel wat viezigheid op. Zet uw handtas daarom thuis liever niet op de tafel en ook niet op het aanrecht of op een stoel.

Auteur