Hoe maak je je huis duurzamer?

Getty Images

Beter isoleren of een andere energievoorziening. Dat zijn de eerste dingen waar veel mensen aan denken als het gaat om je huis duurzamer maken. Maar daarnaast zijn er nog heel wat meer mogelijkheden.

Wonen trekt zijn wissel op het milieu. Volledig zelfvoorzienende huizen zijn nou eenmaal nog schaars en niet voor iedereen weggelegd. Bij het bouwen van nieuwbouwhuizen wordt gelukkig wel steeds beter rekening gehouden met duurzaam en energiezuinig wonen. Maar ja, de meeste mensen wonen nog in oudere huizen. Toch zijn er heel wat mogelijkheden om ook in die oudere huizen de energiezuinigheid te vergroten.

De maatregelen die u daarvoor kunt kiezen, zijn onder te verdelen in twee categorieën: op korte termijn en op langere termijn. Langere termijnoplossingen zijn bijvoorbeeld extra isolatie of zonnepanelen. Ze zijn op zich wel redelijk snel te realiseren, maar vragen wel een financiële investering en hulp van een vakman. De investering verdient u altijd uiteindelijk weer terug in de vorm van een lagere energierekening. Maar dan spreek je over een termijn van een aantal jaren: soms meer dan tien. Extra voordelen zijn wel dat de bijdrage aan de duurzaamheid van uw huis groot is en, ook interessant, dat uw huis in waarde stijgt.

Korte termijnoplossingen zijn snel door uzelf uit te voeren en kosten weinig tot niets. Ze leveren wel minder op dan lange termijnoplossingen maar zijn toch zeker de moeite waard.

Op korte termijn

Er zijn aardig wat manieren waarop u zonder al teveel moeite uw huis energiezuiniger kan maken. Een deel daarvan vraagt alleen wat extra bewustzijn:

Let op overbodig stroomgebruik. Denk bijvoorbeeld aan onnodig lampen aan laten staan in ruimtes waar u niet bent. Hetzelfde geldt voor elektronische apparatuur zoals televisies, computers, radio’s. Er gaan mythes rond dat het beter is voor elektronica en het stroomverbruik om apparatuur niet teveel aan of uit te zetten. Dat is onjuist. Uitzetten is altijd beter dan onnodig aan laten staan.

Hou ook apparaten als wasdrogers in de gaten. Vaak blijven die actief nadat het droogprogramma is afgelopen. Zelf opletten wanneer de was droog is en dan de droger uitzetten helpt toch weer een beetje tegen verspilling. Laten drogen aan een waslijn of wasmolen is natuurlijk nog beter voor het milieu.

Standby is vaak niet nodig. Veel apparatuur, zoals voor audio en video, blijft op standby staan als u die uitzet. Dat is wat handiger als u een apparaat sneller wilt aanzetten maar verbruikt ook onnodig stroom. Dit heet sluipverbruik. Zet dit soort apparaten daarom zoveel mogelijk echt uit. Controleer in de handleiding hoe u dit doet.

Als uitzetten niet mogelijk is, sluit dan zoveel mogelijk van deze apparaten bij elkaar aan op een stekkerdoos met aan- en uit-knop. U hoeft dan alleen maar de stekkerdoos uit te zetten en niet allemaal stekkers uit het stopcontact te halen. Ook is er voor dit doel een speciale standbykiller te koop.

Let wel op apparaten die zichzelf volledig gaan herstarten als u ze helemaal uitzet, zoals de settopbox van KPN. Die moet u op standby laten staan.

Verlicht met led lampen. De twee grote voordelen van led lampen zijn dat ze veel langer meegaan dan andere soorten verlichting en dat ze hetzelfde licht geven met veel minder stroom. Led lampen zijn in de aanschaf wel wat duurder, maar dat verdient u vrij snel terug. Tegenwoordig zijn er voor iedere lichttoepassing led oplossingen te vinden.

Minder airco. Een airconditioning geeft natuurlijk een heerlijk klimaat in huis, maar is door zijn energieverbruik minder goed voor het klimaat buiten. In veel gevallen is simpelweg wat ramen openzetten of een ventilator in uw buurt plaatsen al voldoende voor verkoeling en heel wat minder stroomgebruik. Gaat het om een ruimte met veel glas, dan is een zonnescherm als eenmalige investering ook een prima manier om het klimaat in huis aangenaam te houden.

Lange termijn

Ook wanneer het gaat om grotere aanpassingen voor duurzaam wonen, zijn er verschillende mogelijkheden. Het gaat hier wel over aanpassingen die u gewoonlijk door vakmensen moet laten uitvoeren en als investering enkele duizenden euro’s kosten. De jaarlijkse besparing is in de meeste gevallen zo’n 10% van de investering.

Betere isolatie. Of u nou de warmte binnen wilt houden of kou en juist warmte buiten wilt laten: met een goede isolatie komt u heel ver. Het makkelijkst is de spouwmuur laten isoleren. Specialistische bedrijven doen dit snel en zonder dat er een verbouwing nodig is.

Andere mogelijkheden zijn het isoleren van het dak en aanbrengen van driedubbel of HR++ glas. Deze milieuvriendelijke aanpassingen leveren ook een flink rendement op, maar brengen wel meer werkzaamheden met zich mee.

Stroom van zonnepanelen. Steeds meer huiseigenaren laten stroompanelen op hun dak plaatsen. Als uw dak daarvoor geschikt is, het moet onder andere in de goede richting liggen, zijn zonnepanelen een prima manier om zelf in uw energiebehoefte te voorzien. Een investering in zonnepanelen begint netto bij ongeveer €4100 (voorbeeld bij 12 zonnepanelen). Die investering meenemen in de hypotheek van uw huis is met de huidige lage rente een gunstige manier van financieren. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer aanbieders van het huren van zonnepanelen, regelmatig ook ondersteund vanuit de gemeente. Een voorbeeld daarvan is https://www.zelfstroom.nl/

Energielabel bij kopen. Om te eindigen bij wat eigenlijk het begin is… Wanneer u een huis koopt: let op het energielabel. Dit label geeft met een letter van A (heel zuinig) tot G (heel onzuinig) aan hoe energiezuinig de woning is. Als u bij de aankoop het energielabel ook mee laat tellen, kan u dat later heel wat geld aan energieverbruik en verbouwingen besparen.