Huis niet duurder bij 'bieden vanaf'

Bij de verkoop van huizen groeit de populariteit van de 'bieden vanaf' methode. Dit leidt niet tot een hogere verkoopprijs, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek is gedaan in Rotterdam.

Bij een 'bieden vanaf'-prijs is de vraagprijs van een woning iets verlaagd. Het idee is dat de lagere prijs meer potentiële kopers aantrekt, die op de woning kunnen bieden. Door de hogere animo onder kopers verwachten  makelaars dat zij een hogere verkoopprijs kunnen realiseren. Tien jaar geleden kwam deze verkoopstrategie nauwelijks voor. Vorig jaar werd het bij zeven procent van alle verkochte woningen in Rotterdam gedaan. Makelaars gebruiken de 'bieden vanaf' strategie vooral bij woningen die in minder goede staat verkeren.

Uit het onderzoek blijkt dat woningen met een 'bieden vanaf' prijs niet meer opleveren dan woningen die op een traditionele manier worden aangeboden. De uiteindelijke verkoopprijs wordt vooral bepaald door de schaarste van het aanbod en veel minder door de gekozen verkoopstrategie.