Huurverlaging voor half miljoen huishoudens

Huurhuis
Getty Images

Ruim een half miljoen huurders krijgt een huurverlaging van gemiddeld 57 euro. Ook gaan woningcorporaties woningen isoleren zonder hiervoor huurverhoging te rekenen. Dit scheelt de huurder niet alleen enkele tientjes per maand aan huur, het verlaagt bovendien de energierekening. Daarnaast gaan corporaties de komende jaren een kwart miljoen sociale huurwoningen en vijftig duizend middenhuur-woningen bijbouwen.

Dit is het gevolg van de afschaffing van de verhuurdersheffing, aldus de Woonbond. De Eerste Kamer heeft eind december met deze afschaffen ingestemd. De verhuurdersheffing, een belasting op sociale huur, is in 2013 ingevoerd. De Woonbond heeft zich vanaf het begin tegen deze heffing verzet, aanvankelijk als enige organisatie. Later sloten andere organisaties, zoals Aedes, FNV en VNG zich daarbij aan. Voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen hadden de meeste partijen de afschaffing in hun veriezingsprogramma opgenomen. Eind december is de afschaffing een feit. 
De afgelopen tijd hebben de Woonbond, de woningcorporaties en het Rijk afspraken gemaakt over huurverlaging, verduurzaming en nieuwbouw in ruil voor deze afschaffing. 
 

Auteur 
Bron 
  • Woonbond