Kadaster: verhuiswensen ouderen komen moeilijk uit

Ouderen verhuizen noodgedwongen zeer weinig. Bijna 7 procent (zo’n 60.000 mensen) zou wel willen verhuizen, maar dat lukt slechts 2,3 procent. De reden daarvoor is het tekort aan seniorenwoningen.

Plus Magazine liet al eerder onderzoek doen naar de (beperkte) geschiktheid van de woningvoorraad.

De meeste ouderen willen in het eigen huis blijven omdat ze tevreden zijn over de huidige woning en de omgeving, zo blijkt uit het onderzoek van het Kadaster. Wie wel wil verhuizen, wil dat meestal om gezondheidsredenen. De belangrijkste basis voor de verhuiswens is volgens het Kadaster de toegankelijkheid van de woning: 60 tot 75 jarigen zoeken een woning zonder trap.

Verschillen per provincie

In alle provincies willen meer mensen verhuizen dan er kunnen verhuizen. In Friesland ligt de wens het hoogst: 8,2 procent. In Limburg het laagst: 3,4 procent.

In Zuid-Holland en Utrecht verhuizen de meeste senioren, simpelweg omdat daar meer geschikte appartementen beschikbaar zijn. 80 procent van de verhuizers komt uit een koopwoning en 60 procent daarvan koopt er ook iets voor terug. Bijna de helft kiest voor een kleinere woning.

Al lijkt het vinden van een geschikte woning niet altijd eenvoudig er zijn zeker mogelijkheden en tegemoetkomingen zoals huurtoeslag, maar daarvoor komt niet iedereen in aanmerking.