Klopt de huurverhoging?

Stijging van meer dan 4% mag niet zomaar

Getty Images

De jaarlijkse huurverhoging komt er weer aan. Huurders ontvangen in april een brief met de voorgenomen huurverhoging, die op 1 juli ingaat

Als de verhoging niet volgens de wettelijke regels is, kan een huurder met succes bezwaar maken. Met de huurverhogingscheck van de Woonbond is dat eenvoudig te controleren.

Dit jaar is er, zoals vorig jaar, een inkomensafhankelijke huurverhoging mogelijk. De maximale huurverhoging hangt af van het belastbaar inkomen uit 2012 en 2013 en van de samenstelling van het huishouden op 1 juli dit jaar. Bij een voorgestelde huurverhoging van meer dan 4% moet de verhuurder een inkomensindicatie opvragen bij de belastingdienst en deze meesturen met het huurverhogingsvoorstel. Over 2013 kan de Belastingdienst nog geen gegevens leveren. Evenmin is al bekend wie er op 1 juli tot het huishouden hoort. Daardoor kan een huurverhogingsvoorstel gebaseerd zijn op foutieve of achterhaalde inkomensgegevens.

Gedaald inkomen

Bij een gedaald inkomen kan een huurder met succes bezwaar maken tegen een huurverhoging van meer dan 4%. Datzelfde geldt als de inkomensindicatie om een andere reden niet klopt. Tegen een huurverhoging van 4% of minder zal bezwaar op grond van het inkomen niet succesvol zijn. Los daarvan kunnen er andere redenen zijn om met succes bezwaar te maken.

Wie bezwaar wil aantekenen moet dit tijdig doen. Gaat de huurverhoging op 1 juli in, dan moet de verhuurder het bezwaarschrift voor 1 juli hebben ontvangen. Na 1 juli is er niets meer aan te doen, ook niet als de huurverhoging wettelijk gezien onterecht is.

Bron: de Woonbond

Auteur