Meer vaste energiecontracten

Energielabel
Getty Images

Het aantal consumenten met een vast energiecontract blijft stijgen. Sinds 1 maart 2023 is er een gestage groei in het aantal vaste energiecontracten. In december 2023 waren er weer bijna evenveel vaste conracten als variabele contracten, 46 om 51 procent. Op 1 maart 2023 had net iets meer dan een kwart van de consumenten een vast contract.

Dat blijkt uit de recente Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Van de 51 energieleveranciers bieden er nu 27 vaste contracten met een looptijd van 1 jaar aan. Bij 18 leveranciers is het mogelijk om een vast contract voor twee jaar of langer af te sluiten. Ook zijn er zes leveranciers die vaste contracten met een looptijd van langer dan een jaar aanbieden aan huishoudens met zonnepanelen. Leveranciers zijn niet verplicht vaste contracten aan te bieden en ze mogen onderscheid maken tussenklanten met en zonder zonnepanelen.

Wijzigingen

Op 1 januari waren er de nodige wijzigingen. De netbeheerkosten zijn gemiddeld met zeven euro per maand gestegen, de leveringstarieven zijn gedaald, de belasting op aardgas is verhoogd en de belasting op stroom is verlaagd. Par saldo, zo heeft de ACM becijferd, betalen huishoudens op 1 januari gemiddeld genomen precies evenveel voor een nieuw energiecontract als in december.

Auteur 
Bron 
  • Vereniging Eigen Huis