Nieuwe records op woningmarkt

De gemiddelde koopsom zal dit jaar met zo'n 7,5 procent stijgen naar ongeveer 262.000 euro. Het aantal woningtransacties is na negen maanden met 14 procent gegroeid en kan dit jaar tussen de 235.000 en 240.000 stuks uitkomen, een absoluut historisch record. Het woningenaanbod en de verkooptijden nemen zienderogen af en kunnen in 2018 een bedreiging worden voor de woningmarkt.

Dit meldt Woningmarktcijfers.nl. De koopsommen stijgen in alle regio's. Op de Wadden is het slechts met enkele procenten, maar in Waterland, regio Amsterdam en Zaanstad stijgen de prijzen met meer dan vijftien procent. In bijna het hele land stijgt het aantal transacties met als koplopers de regio's Venray, Wadden, Maasduinen en Noordwest-Overijssel. In deze regio's stijgt het aantal transacties met meer dan veertig procent. Alleen in Amsterdam (min tien procent) en Zuid Kennemerland (min zeven procent) daalt het aantal transacties.
Verkooptijden nemen overal af. In de regio Amsterdam staan huizen het kortst te koop, minder dan drie maanden. In Goeree Overflakkee en Oost-Groningen is de verkooptijd met zestien maanden het langst.

www.woningmarktcijfers.nl/nieuws/kortste_verkooptijd%2C_sterke_prijsstijging_maar_10%25_minder_transacties_in_regio_amsterdam.htm?