Protest tegen afschaffen wet ‘Hillen’ leidt tot niets

Getty Images

Het voordeel van een (bijna) volledig afgeloste hypotheek wordt ondanks protesten, naar verwachting gewoon binnen 30 jaar tijd geleidelijk afgeschaft.

De hoorzitting in de Tweede Kamer over het voornemen van het kabinet om de wet Hillen te schrappen leidde tot niets. Het kabinet gaat door met haar plan de wet te schrappen die huiseigenaren met een (bijna) volledig afgeloste hypotheek een voordeeltje oplevert. De oppositiepartijen 50Plus, PVV en Forum voor Democratie trokken alles uit de kast om de coalitiepartijen te overtuigen dat het afschaffen van de wet Hillen onbehoorlijk is.

Nu is het nog zo dat als de aftrekbare hypotheekrente lager is dan het Eigenwoningforfait (inkomsten uit eigen woning) er geen aftrek meer is van hypotheekrente, maar ook geen betaling van het Eigenwoningforfait. Dit staat in de wet Hillen. Aflossen loont dus.

Tegenstanders spreken van een aflosboete omdat huiseigenaren met een (bijna) afgeloste hypotheek nu moeten gaan betalen. Voorstanders spreken van een aflossubsidie omdat aflossen een voordeel oplevert.
Het kabinet wil van de wet Hillen af omdat het geld kost. Is de wet afgeschaft, dan levert dat het kabinet vanaf 2019 geld op, naar verwachting in 2021 100 miljoen euro en in 2048, als de wet volledig is afgeschaft na 30 jaar, zelfs 1 miljard euro.

Tegenstanders van de wet zeggen dat lage inkomens er de dupe van worden. ING berekende dat in 2048, als het voordeel volledig verdwenen is, het Eigenwoningforfait een doorsneehuishouden 45 euro per maand kost. Voorstanders ontkennen die kostenpost niet, maar wijzen erop dat rijke ouderen juist voordeel hebben van de wet Hillen.

Bron 
  • Volkskrant