Veel huurders kampen met betalingsproblemen door de coronacrisis

8.612 huurders hebben zich sinds het begin van de coronacrisis met betalingsproblemen gemeld bij hun woningcorporatie. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de krant NRC onder 197 corporaties. Deze hebben samen 1,6 miljoen sociale huurwoningen onder hun hoede.

Veel huurders met betaalproblemen zijn zzp'ers en freelancers, die door de coronamaatregelen hun complete inkomen zijn verloren. Maar ook huurders van bedrijfsruimtes zitten in zwaar weer. Volgens de corporaties zal het aantal huurders met problemen de komende tijd blijven stijgen, omdat meer en meer mensen straks door hun financiele buffer raken.

"Het grote probleem gaat nu pas ontstaan", zegt Jozefine Hoft, directeur van Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH), een samenwerkingsverband van vijftien corporaties. "De meeste huurders hebben voor maart nog salaris gehad, april met een buffer kunnen overbruggen, maar voor mei is het de vraag of dat nog lukt."

Het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector heeft berekend dat de inkomens van 360.000 huishoudens door de coronacrisis onzeker zijn.

Geen uitzettingen

Woningcorporaties spraken eind maart met de minister voor Wonen af dat er durende de coronacrisis geen huisuitzettingen mogen plaatsvinden. Ook komt er mogelijk een nog spoedwet ingediend die de huren tijdelijk kunnen verlagen.

Bron: Nu.nl