Energiebedrijven lastig bereikbaar door drukte rond prijsplafond

Klantenservice
Getty Images

Door de invoering van het prijsplafond zijn veel energiebedrijven bij de start van 2023 moeilijk bereikbaar. Veel klanten zitten met vragen over hun meterstanden, en ook klagen consumenten dat zij hun energiekosten niet nauwkeurig kunnen volgen.

Het prijsplafond is ingevoerd op 1 januari 2023. Hierdoor moeten zo'n 1 miljoen klanten nog hun meterstanden doorgeven. Bij Eneco betreft het 330.000 huishuidens, bij Essen 250.000 en bij Vattenfall 400.000. Dit zijn veelal klanten met een oude meter, of mensen met een slimme meter die geen toestemming gaven hun verbruiksgegevens automatisch te delen. Ook leven er veel vragen bij consumenten over het prijsplafond, waardoor de wachttijden bij de klantenservice oplopen.

Extreme drukte

Daarom is het nu extreem druk bij Eneco, Essent en Vattenfall. Klanten staan telefonisch lang in de wacht, en Eneco heeft rond de jaarwisseling zelfs een wachttijd voor de eigen app ingesteld. In de apps van energiebedrijven wordt het bedrag op basis van de reguliere, torenhoge tarieven getoond. Dit zorgt voor veel onrust en onvrede onder klanten. Aanvankelijk waren er ook problemen om de meterstanden digitaal door te geven, zegt Eneco, maar die zijn inmiddels opgelost.

Online tool

Eneco belooft momenteel aan een online tool te werken. De 2.000.000 klanten kunnen dan in de app zien hoeveel van hun maandverbruik onder het prijsplafond valt. Eneco streeft ernaar dit eind januari af te hebben. Vattenfall en Essent laten weten klanten, net als Eneco, zo snel mogelijk online van accurate informatie te willen voorzien. 

De verwachting is dat de drukte na deze week zal afnemen. Eneco-klanten hebben tot 9 januari om hun meterstanden door te geven, bij Essent is dat 8 januari. De energiebedrijven geven aan de drukte en onzekerheid te betreuren, maar geven de schuld aan het kabinet, dat zelf pas medio december de voorwaarden van het prijsplafond had uitgewerkt. Hierdoor hadden de energiebedrijven onvoldoende tijd om zich voor te bereiden op deze situatie, zo klaagt men.

Auteur