Zoveel suiker zit er in frisdrank

Puber drinkt energiedrank
Getty Images

Mijn zoon drinkt dagelijks frisdrank en af en toe ook wel een blikje energiedrank. Ik weet wel dat er veel suiker in zit. Maar hoeveel zit er nu eigenlijk precies in?

Sandra

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Frisdrank, sap en energiedrank: ze zijn populair onder jongeren én ze bevatten veel suiker. Dat is niet goed voor hun gezondheid, en ook niet voor hun tanden. Hoeveel suiker er precies in zit?

Met een blikje of flesje frisdrank of sap drink je zo een stapeltje suikerklontjes. Kijk maar eens naar de onderstaande afbeelding die het Voedingscentrum hierover heeft gemaakt. Een flesje AA bevat maar liefst 8 klontjes! Een suikerklontje is 4 gram, dus 32 gram suiker.

Zoveel suiker zit in frisdrank
Voedingscentrum
*De afbeelding met dranken is gebaseerd op etiketinformatie uit 2024. Op de afbeelding staat een selectie van de dranken die te koop zijn. Een ander merk of een andere variant kan meer of minder suiker bevatten. 1 klontje is 4 gram suiker

 

Niet alleen in frisdrank zit suiker. Ook melk(dranken) bevatten van nature suiker. En wordt er nog eens suiker aan toegevoegd. Kies voor halfvolle melk of een drinkyoghurt zonder toegevoegd suiker. Dat scheelt weer een paar suikerklontjes.

Suiker in zuivel
Voedingscentrum

Tegenwoordig zijn er ook veel verschillende soorten koffie verkrijgbaar. Af en toe een ijskoffie of een latte macchiato kan natuurlijk prima, maar ook daarin zit veel suiker. Wil je koffie drinken? Neem dan zwarte koffie of koffie met melk. Zonder suiker natuurlijk!

Zoveel suiker zit er in koffie
Voedingscentrum

Wist je dat het advies voor kinderen onder de 13 jaar is om geen energiedranken of koffie nemen? Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar is het advies niet meer dan 1 kopje koffie of energiedrank per dag te nemen. Dit vanwege de cafeïne in koffie en energiedrank. Ook belangrijk: 1 klontje is 4 gram suiker.

Wat drink je dan wel?

De beste keuze? Neem een bidon of flesje met kraanwater mee. Dat is goed voor je gezondheid, het milieu en is goedkoop. Je kunt het water een natuurlijk smaakje geven door er bijvoorbeeld fruit en kruiden aan toe te voegen. Denk aan sinaasappel en gember of aardbeien en tijm. Of maak ijsklontjes met een blaadje munt of bijvoorbeeld een framboos, druif of blauwe bes. Wil je toch een keer een drankje met suiker? Kies dan voor een kleine portie zoals een glas of klein blikje.