Wie weet raad: ik schaam mij voor mijn man

Adviezen van Pluslezers voor Pluslezers

Mijn man wordt steeds vergeetachtiger. Pijnlijk om te zien hoe hij woorden kwijtraakt en geleidelijk lijkt te verdwalen in zijn eigen leven. Thuis redden we het wel, maar daarbuiten vind ik het moeilijk omdat hij het niet altijd meer snapt of soms domme dingen zegt. Ik ga dan met buikpijn naar feestjes of op visite. Ik wil hem beschermen, maar ik schaam me ook voor hem. Hoe kan ik van die schaamte afkomen? (Naam en adres bij de redactie bekend)

Zure appel

Mijn vrouw (73) heeft de ziekte van Parkinson en begint vergeetachtig te worden. Het gekke is: de mensen die naar haar kijken als ze stuntelt of niet uit haar woorden kan komen, zijn dezelfde mensen die behulpzaam zijn als ik hun vertel wat er aan de hand is. Dat hoef je maar één keer te doen, ook tijdens een feestje of bij visites. Als ik u was, zou ik één keer door de zure appel bijten; u zult zien dat daarna alles op z’n plaats komt. Waarom schamen? Anderen doen gekkere dingen. Wees trots dat u nog samen bent.
Leo Fibbe (73), Heerde

Geen buikpijn meer

Lieve Pluslezeres, u hoeft zich niet te schamen want ik vermoed dat uw man, net als mijn man destijds, beginnende dementie heeft. U moet zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts. Als de diagnose is gesteld, kunt u familie en vrienden vertellen wat er met uw man aan de hand is. U hoeft geen buikpijn meer te hebben op feestjes of op visite, u kunt dan op begrip rekenen en op medeleven. Ik wens u heel veel sterkte in de toekomst.
Henny Uitenbogaart (66), Emmen

Tip:
Benieuwd naar wat u kunt doen in de omgang van een dementerende? In dit artikel staan diverse tips.

Jammer

Zo jammer dat u spreekt over schaamte. U en uw man hebben het al moeilijk genoeg. Ik vind het juist dapper dat uw man meegaat naar feestjes of visite. En als er mensen zijn die er moeite mee hebben, dan hebben deze mensen het empathisch vermogen van een tuinhekje. Zij zijn het die zich moeten schamen. Ga vooral wel op visite, anders ligt het isolement op de loer. Waarschijnlijk bent u voor uw man de rots in de branding. Laat dit ook zien aan andere mensen. Respect voor uw openhartigheid.
Sietze Tibbesma (62), De Veenhoop

Schaam u

Mevrouw, u hebt uw zin niet afgemaakt. Hij moet als volgt zijn: ik schaam mij omdat ik me schaam voor mijn man. Dat is beter. Jarenlang lief en leed gedeeld en nu dit. Op feestjes en familiebezoek zijn toch altijd bekende mensen? Die zullen de situatie van uw man wel kennen. Nee mevrouw, toon u dapper en ga overal met uw man naartoe. Ik heb zelf een zuurstofcilinder en neusslangetjes, maar ik ga graag met mijn vrouw op pad. Zij vindt dat geweldig en zo hoort het ook.
Ad Sprengers (74), Geldrop

Bron(nen):

Reactie toevoegen

3 Comments

Door bianca (niet gecontroleerd) op di, 26-4-2016 - 19:14

mijn moeder had ook parkingson maar schamen deed ik niet.en ik werk in de zorg dus ik schaam me voor niemand

Door W. Ripmeester (niet gecontroleerd) op vr, 22-4-2016 - 12:31

Ga krom staan!!!

Door Bert van Gelswijk (niet gecontroleerd) op do, 21-4-2016 - 20:49

Schaamt u omdat u zich schaamt?
Kan het gekker, natuurlijk is deze situatie voor deze mevrouw heel moeilijk.
Gelukkig zijn er een aantal reactie gegeven waar ze mee geholpen kan zijn.
Ik wens u heel veel sterkte met deze moeilijke situatie.