De mooiste fietsroutes rond Roermond

Getty Images

Fietsen is de ideale manier om de mooie en afwisselende omgeving van Roermond te verkennen. De mooiste routes langs de oude Hanzestad aan de Maas.

Door het Leudal – 41 km

Startpunt: Hoogstraat 12, 6086 BH Neer

Aan de westzijde van de Maas ligt het Leudal. Het natuurgebied van circa 900 hectare staat bekend om haar beekdalen en watermolens. Het grootste deel van het gebied bestaat uit bossen, afgewisseld door heide, graslanden, landduinen en bosvennen.

Dwars door het gebied meanderen de Leubeek en de Zelsterbeek, die hun sporen in het landschap na hebben gelaten: door de snelle stroming hebben ze op sommige plaatsen de beekdalen zo diep uitgesleten dat ze op ravijnen lijken.

Tijdens deze route ontdek je de gevarieerde natuur van het Leudal, de gezellige Limburgse plaatsen en een aantal historische watermolens.

Getty Images

Nationaal Park de Meinweg – 44 km

Startpunt: Van der Landelaan 2, 6075 GB Herkenbosch

Nationaal Park de Meinweg maakt deel uit van Grenspark Limburg, een aaneenschakeling van drie natuurgebieden: de Nationale Parken Maasduinen en de Meinweg en het Limburgs Heuvelland. Dit gebied wordt meermaals bestempeld als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Ter hoogte van Roermond ligt Nationaal Park de Meinweg. Dit gebied is uniek voor Nederland: je vindt hier namelijk een terrassenlandschap. Dit is ontstaan door een combinatie van erosie van sedimentafzettingen van de Rijn en Maas en aardverschuivingen. De hoogste terrassen liggen ongeveer 50 meter boven N.A.P.

Deze route neemt je mee door dit voor Nederland unieke landschap en laat je kennismaken met het prachtige Roerdal.

Getty Images

Roermond en de Maasplassen – 40 km

Startpunt: Hondsbergje 20, 6049 BB Herten

Roermond is een voormalige Hanzestad. In haar bloeitijd was zij een van de belangrijkste steden van het Hertogdom Gelre. De stad is ontstaan op de plek waar de rivier de Roer uitmondt in de Maas. Door de gunstige ligging kon de stad uitgroeien tot een invloedrijk handelscentrum.

De historische binnenstad herinnert nog aan de welvarende geschiedenis van Roermond. Je vindt er prachtige monumenten, waarvan er vele een religieus karakter hebben. Het meest opzienbarende gebouw is wel de Munsterkerk. Dit is een van de twee kerken in Nederland die in laat-romaanse stijl zijn gebouwd.

Deze route neemt je mee door de historische binnenstad en langs de Maas en de Maasplassen.

Getty Images
Auteur 
  • Herman Keizer
Bron 
  • Fietsen123