Dit zijn de 11 mooiste kerken van Nederland

Getty Images

Kerken en kathedralen behoren vrijwel altijd tot de hoogtepunten van een stad. Ook in Nederland, waar we genoeg imposante pareltjes herbergen. Dit zijn in onze ogen de elf mooiste kerken van ons land.

11. Sint-Janskerk, Maastricht 

Op het Vrijthof in Maastricht staat de protestantse Sint-Janskerk gebroederlijk naast de Rooms-katholieke Sint-Servaas, een uniek plaatje in Nederland. De Sint-Janskerk, die toch wel meer opvalt en meteen je aandacht trekt, heeft door de eeuwen heen verschillende kleuren gehad, waaronder wit en geel. Sinds 1984 kleurt hij rood. 

Getty Images

10. Grote Kerk, Breda

De 15e-eeuwse Grote Kerk in Breda is gebouwd door de Naussaus en dat is goed af te lezen aan de vorstelijke uitstraling, zowel aan de binnen- als buitenkant. De kerk wordt voornamelijk gebruikt voor concerten, beurzen, modeshows en tentoonstellingen, maar ook als restaurant. Een van de hoogtepunten aan een bezoekje aan de Grote Kerk in het gezellige Breda is de Prinsenkapel; met een met bladgoud bekleed plafond.

Getty Images

9. Martinikerk, Groningen

Met de Grote Markt aan zijn voeten stijgt de 96,8 meter hoge Martinitoren van de Martinikerk hoog boven Groningen uit. Door Groningers wordt hij ook wel ‘d’Olle Grieze’, oftewel ‘Oude Grijze’ genoemd. De toren is meteen hetgeen wat de Martinikerk zo mooi maakt. Voor een paar euro haal je een muntje bij de VVV en beklim je de toren tot aan de top. Daar word je beloond met een fraai uitzicht op de stad.

Getty Images

8. De Dom, Utrecht

Natuurlijk mag de Dom in Utrecht niet ontbreken in dit rijtje. Met 112 meter en maar liefst 465 trappen heeft het de hoogste kerktoren van Nederland. Op een zomerse dag kun je zelfs Rotterdam zien liggen. Tijdens een bezoek aan de Dom kun je onder meer de veertien indrukwekkende (en Nederlands grootste) luidklokken bewonderen. In de 17e eeuw werd het middenschip getroffen door een zware storm. Het stortte in, waardoor de kerk en de toren sindsdien gescheiden zijn.

Getty Images

7. Oude Kerk, Amsterdam

Deze bekende kerk in onze hoofdstad staat op misschien wel de meest bijzondere plek van ons land: de Wallen. Het imposante monument stamt uit de middeleeuwen en is ooit gesticht door vissers aan de Amstel. Het is het oudste gebouw van Amsterdam. Gouden tip: bezoek de koffieschenkerij in de voormalige sacristie van de kerk voor een kopje koffie, een stuk taart of een heerlijke lunch.

Getty Images

6. Grote Kerk, Haarlem

In de zomer vullen de gezellige terrasjes op de Grote Markt in Haarlem zich razendsnel. Op dat moment geniet iedereen voornamelijk van het uitzicht op de Grote Kerk (of Sint Bavokerk). De bouw van deze rooms-katholieke, neogotische en neoromaanse kerk begon in 1895 en werd voltooid in 1930. In 1948 werd de kerk tot basiliek verheven.

Getty Images

5. Nieuwe Kerk, Delft

Met bijna 110 meter heeft de Nieuwe Kerk in Delft na de Dom de hoogste kerktoren van ons land. Maar hij is natuurlijk vooral bekend vanwege het praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder van het Koninklijk Huis. De Nieuwe Kerk is de hele week te bezichtigen en te beklimmen. Behalve op zondag; dan wordt er nog twee keer per dag een traditionele mis gehouden.

Getty Images

4. Hooglandse Kerk, Leiden

Op de plek waar de Oude en de Nieuwe Rijn samenstromen staat de Hooglandse Kerk, een imposante, gotische kruisbasiliek in hartje Leiden. Doordat het schip (de langgerekte ruimte voor het koor) en de toren lager zijn dan het koor en het transept (de brede ruimte van de kerk), heeft de kerk een zeer karakteristiek silhouet. Vooral ’s avonds is het een plaatje om te zien.

Getty Images

3. St. Stevenskerk, Nijmegen

Wanneer je over de Waal met de trein Nijmegen binnenrijdt, zie je de St. Stevenskerk hoog boven de rest van de stad uitstijgen. In de zomer is de kerk tijdens de Vierdaagsfeesten getransformeerd tot concertzaal en gedurende het hele jaar worden er allerlei evenementen en markten gehouden. De St. Stevenskerk is voor liefhebbers toch wel het pareltje van Gelderland. 

Getty Images

2. Sint-Catharinakerk, Eindhoven

Wie door de drukke maar uiterst gezellige winkelstraten van Eindhoven loopt, komt vanzelf een keer langs de Sint-Catharinakerk. De monumentale kerk is een opvallende verschijning aan het begin van Stratumseind, de populaire uitgaansstraat. Loop naar binnen voor een rustmomentje en bekijk één van Nederlands grootste orgels.

Getty Images

1. St. Janskathedraal, Den Bosch

In onze ogen toch wel de allermooiste in kerkland: de St. Janskathedraal van het Brabantse Den Bosch, veelal beschouwd als hét hoogtepunt van de gotiek in Nederland. De bouw duurde maar liefst van de 14e tot de 16e eeuw, maar tijdens deze twee eeuwen is er nooit afgeweken van de stijl. De St. Janskathedraal behoort tot de top 100 Nederlandse monumenten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. En dat is niet voor niets, gezien zijn imposante schoonheid.

Getty Images

Bron: Skyscanner

Auteur 
  • Yannick la Gordt Dillié